Yardım Kılavuzu

Yeni Başlık Gönder Cevap Gönder « Önceki başlıkSonraki başlık »
 Yazar  Mesaj
SNOX
%S&N&O&X%


Kayıt: 27.08.2005
Üye No: 26,482
Şehir: İzMiR
Offline




Tarih: 01 Eylül 2005, 14:43 Tek mesaj gösterimi1

Teknik Bilgiler

• bilgisayar calişirken tamirat yapilmamalidir. Özellikle hdd sökülüp takilmamalidir .
• bilgisayar çalişirken hdd üzerine jumper çikartilmamalidir.
• kuru ve nem olayi olmayan yerlerde muhafaza edilmelidir.
• taşima esnasinda çarpma ve düşürülme olayi olmamali ve paketleme yapilacak ise sarsilmayacak şekilde paketlenmelidir.
• çalişma esnasinda anti statik enerjiden korunarak çalişma yapilmalidir.
• bu durumlara dikkat edilmediğinde hdd bad sektörü oluşmasina zemin hazirlanmiş olur.
• hdd elektrik kablosunu takarken ters takilmamalidir. Takildiği durumda hdd yanmasina neden olur. ( hdd ye normalinden yüksek enerji verilmiş olur.)
• hdd bad sektör var ise bu bozuk alanlari setaptan low level format atilarak giderile bilir ve belirli birsüre kullanila bilir.
• scsi disklerde unix ortamina hazirlamak için scsi format atilmalidir. ( ctrl+a setupa girilir )


Soru ve Cevaplar

1-) a) cmos check some error ?
b) low battery failler ?


Cevap : a) setup pili zayıflamış ve bitmiştir. Yenisi takılmalı ve “ defalt “ayarları yapılarak : sürücü a ve sürücü c ayarları dedect yapılarak f10 save yapılarak işlem bitirilir.

2-) a) flopy disk failler ( 40 ) ?
b) flopy disk failler ( 03) ?


Cevap : a) elektrik kablosu takilmamiş olabilir. Data kablosu ters takılmış olabilir. On board ise makina setuptan iptal edilmiştir. İptal söz konusu ise setuptan enable durumuna getirilşir. Ayrıca yukarıdaki mesajlar geldiğinde fdd arızalı olabilir.
B ) setuptan disable yapılmıştır. ( setup bölümünde anlatılacaktır. )

3-) power supley fani 1-2 dakika çalişip duruyor ?

Cevap : 1-) boart üzerinde kısa devre var olabilir.
2-) ekran kartı arızalı olabilir.
3-) hdd yi başka bir makinada çaliştiriniz.
4-) yukarıdakilerden sonuç alınamazsa makinenin elektriğini kesiniz. Power sapley boart elektrik kablosunu çıkarıp bütün kartları çıkarınız 5-6 dakika bekleyiniz. ( power sapley üzerindeki elektriği 0 la tekrar ve makine çalışacaktıri. )

4-) power sapleyden ses geliyor fakat bilgisayar calişmiyor ?


Cevap : power sapley fan arızalıdır. Yenisi takılmalıdır. Değiştirilmediği taktirde power sapley ısınır ve fazla enerji torak üzerine atamaz ve power sapley yanabilir. Makinede kısa devre oluşabilir.

5-) insert sistem disk error ?


Cevap : c sürücüsünün sistem arızalanmıştır. A:/sys c: ( enter. Sistem aktarıldı ) işlemyapılarak yeni sistem transfer edilmeli ve bilgisayar kapatılıp açılmalıdır.
6-) insert sistem disk boot failler ?

Cevap : makinenin boot bozulmuştur.
1-) a dan açılmalı , system aktarılmalıdır.
2-) fdisk/mbr yapılmalıdır.
3-) disk sağlam ise ( c sürücüsü ) yardımcı programlar çalıştırılmalıdır. Ndd gibi.
4-) sonuç alınamazsa f disk yapılmalı ve format atılmalıdır.

7-) hdd failler 80 ?

Cevap : 1-) data kablosu ters takılmış olabilir.
2-) kablo çıkmış olabilir.
3-) jumper. Siwiç : diski farklı tanımlatılmış olabilir. ( 2 disk gibi )
4-) setuptan doğru tanımlanmamış olbilir.

Mouse ekranda kum saati geliyor çalişmiyor ?

Cevap : 1-) mouse doğru tanımlanmamıştır. ( doğru tanıtılıp driveri yüklenecek ve kullandığınız mouse tanımlayınız .)
2-) board üzerinde com 1com2 kablosu çıkmış olabilir.
3-) stuptan dısable ( kapatılmış olabilir ) yapılmış oabilşir.
4-) com 1 com 2 kablosu arızalı olabilir.
5-) irq çakışması olabilir. Çakışma var ise irq adreslerine bakılarak adresleri değiştirilmelidir. ( kaynaklar menüsünden )
6-) com 2içinde aynı işlem geçerlidir. Com1=2f8 gibi com2= 3f s gibi bu adresler istenirse irq adreslerden değiştirilebilir.

9-) bios bilgilerinde serial(s) ve paralel(s) adresleri none olarak görünüyorsa ?

Cevap : setuptan serial ve paralel adresleri kapatılmıştır. Açıldığında adresler görüleçektir.

10-) makinenin her şeyi normal çalişiyor fakat görüntü gelmiyor ?


Cevap : 1-) makinede kısa devre olabilir. Çözmek için ekran kartını çıkartınız ve takınız.
2-) ekran kartı arızalı olabilir.
3-) topraklamada bir sorun olabilir. ( toprakta+ 0.5 volt olmalıdır )
4-) ekran kablosunun da sorun olabilir. Kablo ters takılmaya zorlanmış ve kablo içindeki uçlar kısa devre yapmış olabilir.
5-) power sapley voltajını ölç 12v-+5v durumlarını görmek zorundasınız. Görülmüyorsa power sapley arızalanmıştır.

11-) 3 kisa beep ses verip görüntü yok ise ?


Cevap : 1-) ekran kartı çıkmış olabilir.
2-) ekran kartını slot yuvasına iyice yerleştir .
3-) ekran kartında arıza olabilir.


12-) 8 veya 3 beep ses veriyorsa ?


Cevap : 1-) ramler takılmamış olabilir.
2-) ramler uyumsuz olabilir. ( 70 ns -60 ns ) aynı olmasına dikkat edilmelidir. Windows içinde güvenli çalışmak için .
3-) ramler ters takılmaya zorlanmiş olunabilir.
4-) ram banklarında kısa devre oluşturulmuş olabilir.
5-) bu durum var ise görüntü alınmaya bilir .kısa devre ortadan kaldırılarak makine çalışabilir.
6-) 486 tabanlı makinelerde paridesiz ( düz ) ram takılmalı ( edo ram çalışmaz )
7-) pentiummakinelerde ise düz ram da çalışır edo ram de. Güvenli çalışmak içinde edoram tercıh edilmelidir.

13-) klavye çalişmiyor veya 5-10 dakika çalişip kitleniyorsa ?


Cevap : 1-) 486 tabanlı bilgisayarlarda win 95 klavyeleri sorun çıkartır. ( genelde 486 tabanlı klavye terçıh edilmelidir. )
2-) klavye arızalı ise kitlenme olur. ( küçük uçlu ise klavye geçiş yerinde uçları kısa devre olabilir.)
3-) klavye ye sıvı maddeler dökülmüş olabilir.
4-) klavye ye tuşlar arasina igne ,cimbiz teli vb maddeler aralarina düşerek tuşlari kisa devre yapmiş olabilir.

14-) klavyede bazi tuşlar yazmiyorsa ?


Cevap : klavye sökülerek alkollü bir pamuk ile temizlenmadlidir.

15-) monitöre görüntü gelmiyorsa, isiği kirmiziyayakin şekilde yaniyorsa?

Cevap : 1-) data kablosu kontrol edilmelidir.
2-) elektrik kablosu kontrol edilmelidir.
3-) elektrik hattının topraklaması kontrol edilmelidir. Ups den alınan elektrik normal olup olmadığı ölçülmelidir.

16-) 1-)ekranda orda da betaz nokta var, koku var ise ?

2-) ekranda orta kisimda ince beyaz çizgi var ise ?
3-) ekranda sag ve sol kisimlarinda kirmizi renk veya renklerdağilmiş durumda ise ?
4-) ekranda çok titreme var ise ?
5-) ekranda hiç görüntü yokise ?


Cevap : 1-) ekran güç katı yanmıştır, servisinde tamir ettirilmelidir.
2-) ekran güç katında arıza var , servisinde tamir ettirilmelidir. Eğer bu durumlar mevcut ise ekrana uzun süre elektrik verilmemelidir. Cihazın daha fazla hasar görmemesi için.
3-) ekranın yanlarında manyetik alan olavilir kuvvetli hoparlör veya 2. Bir ekran olabbilir.
4-) ekaran istenilen çözünürlüğü desteklemiyor olabilir veya elektrik hattının normal olup olmadığına bakılmalıdır.
5-) ayarların siwiçlerine bakılır. Ayarların siwiçleri arızalanmış olabilir.
6-) ekran sigortası atmıştır.





17-) network karti takilacak ise ?

Cevap : önce kartınızın jumper ayarlarının manuel mi, yoksa auto mu olduguna bakarız. Manuel ise istenilen irq adresine göre jumper ayarlarını yapmalı ve win 95 içinde ondan sonra ayarlamaları yapmalıyız. Plak&play ise win 95 otomatik olarak irq sonu ayarlar. Yeni donanım ekle ile kart özelligi görülebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta irq adresi ( kaynaklardan ) değiştirilmelidir.

Bazi irq durumlari:

irq-adres 399 ez,en200,
raltelk c tipi ( 9irq-adres 240 )
quark-prol110 gibi

1 cd sürücü dos ortaminda görülmüyorsa?

Cevap : 1-) driver disketi yüklenilmelidir.
2-) setuptan auto ( hdd gibi düşünülüp ) ayari yapilmalidir. Cd sürücüsünün jumper ayari yapilarak hdd ile çakişmasi önlendikten sonra çaliştirilmalidir.
3-) win 95 ortamında çalışmıyorsa yeni donanım ekle işleminden cd sürücüsü tanımlanmalıdır

19-) ses karti çalişmiyor ise

cevap : driver disketeyüklenmelidir. Irq çakışması var ise kaldırılmalı ve yeni donanım ekle işleminden kart tanımlanması yapılabilir.

20-) hoparlörden ses çikmiyor ?


Cevap : cd sürücüsü ile sesakrtı arasındaki ince ses kablosu takılmalıdır.

21-) scsi hdd lerde unix ortamini da çaliştirilacak ise scsi format atilarak sistem hazirlanmalidir.

22-) bir adet ide hdd, bir adet scsi hdd ikisi birden çaliştirilacak ise ne yapmalidir ?

Cevap : 1-) önce ide hdd tanımlanır c sürücüsü, aynı zamanda jumperi c olarak ayarlanır.
2-) sonra scsi hdd d sürücüsü olarak gösterilir.

23-) scsi backup ünitesi, scsi cd sürücüsü ve scsi hdd hepsi birden tanitilacakise nasil yol izlenmelidir?

Cevap : 1-) hddjumper konfigrasyonu c tanımlanmalıdır.
2-) backup jumper konfigrasyonu tanımlanmalıdır.
3-) cd sürücü jumper konfigrasyonu tanımlanır.

24-) pasword setup bilinmiyorsa?

Cevap : setup pili kısa devre yaparak açılabilir. Setup pili çıkartılabilir. Setup bilgileri unutturularak pasword kırılabilir. ( daha önceki değisiklikler silindiği için makine açmayabilir.) Hdd tekrar tanımlanmalı ve değişiklikler kaydedılerek işlem devam attirilmelidir.



25-) sesli hata mesajlari :

cevap :

işaret anlami

ses yok elektrikyok
sürekli ses güç kaynaği arizali
bir çok kisa bip sesi ana kart arizali
1 uzun ram arizali
1 uzun 1 kisa arizali ana kart veya rom-basic
1 uzun 2 kisa video kartarizasi veya dip anahtari
( xt )
1 uzun 3 kisa vega karti arizali
2 uzun 1 kisa monitör bagdaştiricisinin
senkronizasyonu
2 kisa eşlik ( parity ) hatasi ( hatali bellek
saglama .) Toplami
3 kisa belleğin ilk 64k sinda hata
4 kisa süre ölçer ( timer ) veya sayica
( counter ) arizali
5 kisa işlemcihatasi veya video ram
6 kisa klavyeişlemcisinde hata
7 kisa sanal ( virtual ) işlemci kipi ayarli
(at )
8 kisa video ram a hatali yazma
9 kisa hatali rom bios sağlama toplamali

26-) bios ve setup işlemleri

ram pci/isa bios
cmos setup utility
award software,inc

standart cmos setup passwrd setting
** bios features setup ** ide hdd auto detection
chipset features setup save & exit setup
power management setup ewit without sewing
pci configuration setup
** load bios defaults
** load setup defaults


** bios features setup :

virüs warning : boot sektör virüslerine karşı sabit diski korur. Bu secenek sabit diskin boot sektörüne herhangibir kayıt yapılmasına izin vermez. Enable olnası önerilir.

Cpu internal cahche : bu seçenek yardımıyla ,mikroişlemcinin dahili önbelleğinin kulanılıp/kullanılmayacığına karar verilir. Bu seçenek enable olmalıdır.

External cache : ana kart üzerinde bulunan harici ön belleği kullanıma açar yada kapatır. Bu seçenek enable olmalıdır.

Boot seguance : sistem açılışında önçelik sırasının hangi sürücüde olacağını belirler. A,c; açılış önceligi a sürücüsüne verildi. Bir açılş disketi takılı ise sistem a sürücüsünde açacaktır. C,a; açılış önceliği c sürücüsünden açacaktır. A,c seçeneği önerilir.

Swap floppy drive: bu seçenek enable olmalıdır.

Boot up floppy seek : bu secenek disable olmalıdır ki sistem testi daha az zamanda olacaktır. Hem disket sürücüsünden motor sesi duyulmamış olur.

Quik power on self test : enable olmalıdır.

Boot up numlock status : sistem acılısında sayısal tuşların çalışması istendiğinde bu seçenek on olmalıdır. İstenmiyorsa off seçilir.

Boot up system speed : sistem açılışının hızlı olması ayarlar high olmalıdır.

Video rom shadrow : enable olmalıdır.

Load setup default ( y/n ) ? Y

** idd hdd aut o dedection : sisteme baglanan idd had disk değerlerinin otomatik olarak bios tarafından yazılması sağlanır.

27-) bios hata mesajlari ?

Cevap : bios bir sorunla karşilaştigi zaman kullaniciya bunu duzeltmesi gerektiginde söyleyecektir. Bunu ya beep sesiyle yada ekranda bir hata mesajiyla gösterecektir. Mesajin altinda ise devam et ya da hatayi göz ardi et anlamina gelen preess fi to continiue mesaji görüntülenecektir. Hatayi düzeltmek için del tuşuna basip bios a girmenizi isteyecektir.

Tek uzun iki kisa : bıosun video dan aldığı bilgileri ekranayansıtamadığını gösterir. Grafikkartını degiştirin.
Ana kart ile grafik kartı arasında bir uyum sorunu olabilir.

Tek kisa ( refresh failure ) ana kart üzerinede bulunan bellek tazeleme devresinde sorun var.

Cmos battery has failed : cmos pilinin ömrü azalmıştır. Yenisiyle değiştirilmelidir .

Cmos batter has failed : cmos un bozulduğunu gösterir. Bu hatayı pilin zayıflamasında da verebilir. Pili kontrol edin gerekirse değistirin.

Disk boot failure,insert system distk and press enter : bu hata sabit diski olmayan bir bilgisayarda ise a sürücüsünü bir sistem disketi takıp "enter " tuşuna basın.

Diskette rdivers or types mismatch error-run setup : sisteme bağlı olan disket sürücü cmos ta tanımlı olandan farklıdır. Setup a girip sürücünün tipini dogru olarak tanımlayın.

Keyboard error or no keyboard present : klavyeyi görmüyor. Klavyenin dogru olarak baglandıgını ve açılrkenbir tuşa sürekli basılmadığından emin olun.

C: drive error/ d: drive error : sabit diski görmüyor.sabit diski kablo baglantılarını ve ara birimini gözden geçin. Gerekirsebaşka bir arabirim ve sabit disk kablosu ile deneyin .sabit disk üzerindeki jımper ayarlarını kontrol edin. Eğer sabit dikte sorun yoksa ana kartı değişmeniz gerekebilir.

Fdd controller failure : disket sürücü kontrol devresinde yani ide kontrolcüsünde poroblem olabilir. Yada disket sürücüsünde bir problem vardır. Başka bir bilgisayarda deneyin.

Keyboard is locket…unlock ii :klavye kullanma kapalı durumda. Bilgi sayar ön panelinde bulunan keylock anahtarını açık duruma getirin.

Kb/interface error : klavye bozuk ya da ana kart üzerindeki klavye bios unda problem var. Başka bir klavye deneyin.

C: dirive failure / d: dirive failure : sabit disk bir problem oalbilir gözden geçirin. Kablo bağlantısı hatalı olabilir.

Cache memorybad, do not enable cache : ana kart takılı ön bellek bozulmuş yada anakartlar uyumlu değildir. Ön

cmos time & date not set : cmos ta tarih ve zaman değerleri ayarlı değil. Yada değişmiş .

Cmos battery state low: cmos pili bitmiş yada kisa devre olmuştur. Ana kartin tutan vidalari gözden geçirin .gerekirse pili degiştirin.

Cmos memory size mismatch: sisteme yeni bellek eklenmiş. Yada sistemden bellek çıkarılmış. Cmos setupa girip kaydederek cıkın.

Invalid bood diskette : a sürücüsüne takılı disket açılış disketi değil. Içinde işletim sistemine sit,açılış dosyaları bulunan bir disket takın yada bu diskete sistem transferi yapın.

2 pc lerdeki kablolarin ortak renk değerleri nelerdir ?

Cevap :
kirmizi +5vdc powergood: güç kaynagından gelen
siyah toprak/şase voltajın iyi oldugunu gösteren sinyal. Güç
sari +12vdc kaynagından gelen kabloların, sabit disk,
mavi -12vdc disket sürücü ve panele baglanması gerekir.
Beyaz - 5vdc
turuncu powergood

pc montaji sonrasindaki olasi sorunlar ve çözümleri

29-) pc hoparlöründen kesik araliklarla kalin bir beep sesi geliyor ?


Cevap : 1-) ram bellektakılı değildir.
2-) ram belleklerde bozukluk olabilir.
3-) ram bellek yuvaya oturmamıştır.
4-) ram belleklerin yerine oturup oturmadığını kontrol edin. Sonuç degişmesse ram ları değiştirmeyi deneyin.




30-) 8 kez beep sesi geliyor. 1 uzun 2 kisa beep sesi geliyor. 5 kisa beep sesi geliyor ?


Cevap : bu hataların üçü de grafik kartı ile ilgilidir. Ana kartlar grafik kartı arasında bir uyuşmazlık olabilir. Bu uyşmazlık genellikle video ram dan kaynaklanır.

31-) 6 kez beep sesi geliyor ?


Cevap: klavye işlemcisinde problem olabilir. Başka bir klavye deneyi




32-) parit error (at hex … ) ( hex; hataya yol açan bellek biriminin 16li adredidir )
syshalted mesaji veriyorsa ?


Cevap : bellek okuma hatası olabilir. Üzerinde parity ( eşlik biti ) olmayan bir ram modül kullanılıyor olabilirsiniz. Bu durumda , bios setupta memory parit error check seçeneği açık (enable ) olabilir. Bu seçeneğikapalı ( disabled ) durumagetirin.

33-) iki sabit disk bğli sistem beklemeye başliyor ve ardindan cirive error yada d: drive error hata mesaji veriyor?

Cevap: büyük olasılıkla sabit disk durum jumper lerinde bir yanlışlık vardır. Ya da diskler arasında bir uyum problemi vardır. Bu uyum problemi gidermenin yolu çogunlukla disk sıralamasını değiştirmekle çözülür. Eğer yine çözülmüyorsa , bu iki disk arasında bir problem var demaktir.

34-) bilgisayar hiçbir komuta cevapvermiyor. Ses ve görüntü yok.?


Cevap : 1-) sabit diske gelen bilgi kablosu ters takılmıştır. Ya da sabit diski besleyen güç kablosunda kısa devre olabilir. Kabloları gözden geçirin .
2-) sabit diski tutan vidalar uzun gelip sabit disk üzerindeki kartı kısa devre etmektedir. Vidaları gözden geçirin,
3-) sabit disk bozuk olabilir.

35-) hiçbir şekilde iki disk baglanamiyor ?

Cevap : iki disk arasında giderilemez bir uyumsuzluk olabilir. Ana karttan gelen kabloda problem olabilir. Ya da ana kart ikinci diski desteklemiyordur. Başka bir kablo deneyin.

36-) missing operatingn system hatasi veriyor ?


Cevap : sabit disk paremetreleri bios setupa yanlış girilmiştir. Ya da bu sabit disk baska bir bilgisayarda farklı cmos degerleriyle formatlanmamıştır. A: sürücüsünden açıp sabit diske sistem transveri yapılır.

37-) no fixed disks present hatasi veritor ?

Cevap : fdisk komutu kullanıldı. Sistem sabit diski tanımıyor. Bios setup ve kablo baglantılarını gözden geçirin.



3 bilgisayar sorunsuz açiyor ancak dos yükleme ananinda birden resetleniyor ?

Cevap : ana kart üzerinde mikro işlemciye ait jumper ayarlarininda eksiklik olabilir. Örnegin 3v luk bir mikro işlemciyi 5v ile besliyor olabilirsiniz. Bu jumper ayarlarini ana kartin kullanici kilkavuzundan düzeltin.

39-) cmos setup ayarlarini yaptiktan sonra saklayip çikiyoruz. Ancak bilgisayari kapatip actigimizda bu ayarlarin silindigi görülüyor ?

Cevap : ana kart üzerindeki cmos pilinde problem vardır. Pil bozulmuş olabilir. Ya da cmos devresinde bir problem olabilir. Öncelikle pili değiştirmeyi deneyin. Bir çok ana kart üzerinde cmos u sıfırlamak için bir jumper vardır. Bu jumper yanlış konumda olabilir. Pil uçları kasa içinde bir yere temas ederek kısa devre yapabilir. Ana kartın durumunu gözden geçirin.

40-) ön paneldeki işiklar yaniyor. Sabit diskin motoru çalişiyor. Güç kaynaği fani çalişiyor. Bunlara ragmen ekran karanlik ise ?


Cevap : ğüç kaynagından ana kartta voltaj gelmiyor olabilir. Bağlantı uçlarını çıkararak vltaj degerlerini ölçün. Voltaj değerleri normal ise ;
bilgisayara bağlı bir aygıt veya kart ana kartla uyumlu olmaya bilir ya da bozuk olduğundan bilğisayarın çalışmasını engelliyor olabilir.
Mikro işlemci ayarlari yanliş yapilmiş olabilir.
Ana kart bozuk olabilir.

41-) ğüç kaynagindan çok ince bir ciz sesi geliyor fan bir an dönüp duruyor ?

Cevap : ana kartın kasaya oturdugu noktalarda bir kısa devre vardır. Sabit disk ve disket sürücüye giden kablolardan biri kasa içinde sıkışmış olabilir.

42-) sistemde kisa devre var ?


Cevap : 1-) ana karta gelen güç kablolarını çıkarın
2-) sabit disk ve disketsürücü güç kablolarını çıkarın.
3-) sabit disk ve disketsürücüye ide kontrolcüsümden gelen bilgi kablolarını cıkarın.
4-) grafik kartını cıkarın.
Bu adımları her denediginizde bilgisayarı yeniden açın. Sorunun çözüldügü adımda durun

43-) disket sürücü işigi devamli yaniyor.?

Cevap : 1-) disk sürücü bilgi kablosu ters ters takılmış olabilir. Kabloyu gözden geçirin. Bilgi kablosunun kıvrılmış ucu herzaman a sürücüsüne baglıdır.
2-) kablo disket sürücüye doğru takılmış ide konturolcüsüne yanlış takılmış olabilir. Kablonun çizgili tarafının ide konturolcüsüne 1 nolu pine gelmesine dikkat edin.

44-) disket sürücüdisketi okumuyor ya da hatali okuyor ?

Cevap :1-) disket sürücü bios setupa yanlış tanımlanmış olabilir. Örneğin 1.44 yerine 720 tanımlanmış olabilir. Bios setupa bakın.
2-) disket sürücü kablosu arızalı olabilir. Başka bir kablo deneyın.
3-) ana kart disket disket sürücü arabirimi bozuk olabilir. Kontroledin.
4-) disket bozuk ya da formatsız olabilir. Başka bir makinada deneyin.


45-) bilgisayar çok ağir çalişiyor ise ?


Cevap : mikro işlemcinin hizi ana kartin saat hizina uygun olmayabilir.ana kartin kullanici kilavuzunu gözden geçirin.

46-) bilgisayarin "c/> " durumunda iken çalişiyor ( kitleniyor ) numlock tuşu numlock işiginin durumunu degiştirmiyor ?

Cevap : böyle durumlarda genellikle bilğisayarınre setlenmesi gerekir.sorun cmos ayarlarında olabilir. Cmos setupa girerek load bios defaults seçenegi işletin. Bu seçenek yapılmış tüm tanımları geri alır. Buna sabit disk ve disket sürücü değerleri dahil degildir. Bunu soruna sabit disk üzerindeki bozuk bir sektör de neden olabilir.

Cd rom ile ilgili olmasi sorunlari ve çözümleri

47-) "inferface board or cd rom dirive is not read"
"insure that dirive power is on and dirive cables correctly attached"<a> bort or <r> etry ?
"if cd rom dirive is not ready plaset or turn on " <a> bort or <r> etry ?


Cevap : 1-) /p değeri varolan bellek adresınden farklı bir adres kullanılıyor. Cd-rom sürücülerindegörülen bu hata arabirim kartlarının hanği adrese ayarlı olduklarını gösteren /p adresi ile ilgilidir.
2-) arabirim üzerindeki bellek adresini belirleyenjumperlere bakın. 40 tekki veri kablosu takılmamış ya da tam oturmamış olabilir. Bu kabloyu gözden geçirin. Gerekirse yenisi ile değiştirin.
3-) güç kaynagından gelen power kablosunu gözden geçirin.

4 device diriver not found: msc000"
no vaild cd rom device drivers selected


cevap : cd rom sürücü drive yüklenmedigi için mscdex.exe yüklenemiyor. Bu nedenle sisteme herhangi bir cd rom sürücü tanımlı degil. Config sys dosyalarında bulunan cd rom xxxx.sys adlı aygıt sürücüsünü gözden geçirin. /p değeri yanlış tanımlandıgı için veya kabloların birinde meydana gelen bir problenden dolayı cd rom bulunamıyor.

49-) invaliddive specation

cevap : mscdex.exe yüklenemiyor. Yukarıda sayıları nedenler dışında mscdex.exe pırogramından önce bir başka proğramından önce bir başka proğram yüklenmekte ve mscdex.exe yüklenmesine engel oluyor mscdex.exe satırını daha yukarılara atın.


50-)" cdr103:not ready error reading drive d"ü
" abort, rety,fail ?

Cevap: 1-) disk okunamıyor. Kablo problemi olabilir. Başka bir cd okutmayı deneyin. Hata devam ediyorsa kablo bağlantılarını gözden geçirin.
2-) cd rom sürücüde bir sorun olabilir. Diskin oturduğu mekanizma yada lazet okuyucuda bir sorun meydana gelmiştir. Sürücüyü aldığınız firma ile bağlantı kurun.






51-) error code: mscdooo mscdex not load. Plase load mscdex before stsrtingi this program ."?

Cevap : cd rom sürücü ile ilgili bir program çalıştırıldı ya da çalıştırılıyor. Ancak mscdex.exe program yüklendigi için bu proğram çalıştırılamıyor. Mscdex.exe nin doğru yüklenip yüklenmediğini gözden geçirin.

Modem ile ilgili ilasi sorunlar ve çözümleri

52-) modem hiçbir yanit vermiyor.?


Cevap : dahili modem yuvaya oturmamış olabilir. Kontrol edin. Irq ayarları yanlış olabilir, kontrol edin. Aynı com portu kullanan başka bir cihaz olabilir. Örneğin ana kartın üzerinde com ‘ yi kapatmadıgınız halde modem com 2 ye ayarlanmış olabilir. Harici modemin seri kablo bağlantısını kontrol edin. Bunlar denedigi halde sorun çözülmediyse modem bozuk olabilir.

53-) modem çalişiyor fax çalişmiyor ?


Cevap : fax poroğramından faksın tipi yanlış belirtilmiş olabilir. Ana kart ile fax ile fax modem kartı arasında uyumsuzluk vardır. Başka marka deneyin.

54-)kullanirken bağlanti kesiliyor ?


Cevap : 1-) irq poroblemi var. Kontrol edin.
2-) hatta sorun var. Kablolara bakın.

55-) no dialtone mesaji geliyor ?


Cevap : hatta arama tonu yok. Kabloları kontrol edin. Eğer telefonda çevir sesi varsa ve bu mesaj veriyorsa modemi aldığınız firmaya arayın.

56-) connection lost mesajini veriyor ?

Cevap : hattlarınızda görültü ve parazit var. Türk telokomu arayın.

57-) yavaş çalişiyor ?

Cevap : modem modeli programda yanlış şeçilmiş ya da bazı özellikleri kullanım dışı birakılmış olabilir. Ayrıca modem hızını protokollerle sağlanan hıza ayarları unutmayın. Örnegin 33600 modemınız 115200 olarak görülmelidir.

5 no carrier mesajini veriyor. ?

Cevap : aranan numara ile bağlantı kurulamıyor. Başka bir numarayı çevirin. Hata devam ediyorsa modemde problem olabilir. Kablo kablo bağlantısı ve modem ayarlarına bakın.

59-) busy mesajini veriyor ?

Cevap : aranan numara meşkuldür. Daha sonra arayin.

Printer ile ilgili sorunlar
nokta vuruşllu ( dot matrix ) yazicilara ait olasi sorunlar ve çözümleri ?

60-) mürekkeb dagilmasi ?

Cevap : kafa ayarı yakın olabilir. Kafa ayarkolunu daha ğeri (+) konumuna alın.

61-) baski silik çikiyor ?

Cevap : kafa ayarı yanlış olabilir. Kafa ayarkolu ile gerekli ayarı yapın. Şerit mürekkebi azalmış olabilir. Şeriti değiştirin.

62-) kafa haraket ediyor fakat basmiyor ?

Cevap : şerit hatali takilmiş olabilir. Şeriti çikarip yeniden takin. Kafa ayari hatali olabilir kafa ayar kolu ile gerkli ayari yapin.

63-) yazicidahiç hareket yok ve hiçbir gösterge yanmiyor ?

Cevap : yazıcıya elektirik gelmiyor olabilir. Elektırık baglantısı ve açma/kapama nahtarını kontrol edin.

64-) yazici normal görüyor fakat yazmiyor ?

Cevap : yazıcı online durumda olamaya bilir.online tuşuna basın. Ara bağlantı kablosu hatalı olabilir. Bağlantı kablosunu kontrol edin.

65-) kafa hareket etmiyor bütün göstergeler yanip sönüyor ?

Cevap : kafa ısınmış ya da sıkış olabilir. Yazıcıyı kapatarak sogumaya birakım. Kafayı sıkıştıran toz kir varsa temizleyin. Sıkışmış kagıt varsa çıkarın.

66-) yazici yanliş karakter basiyor ?

Cevap : emülasyon hatalı ya da yazıcı bilgisayara doğru tanımlanmamış olabilir. Kulalanılan proğramdan yazıcı tanımına bakın.

67-) hatali karakter seti basilmiyor ?


Cevap : hatalı karakter seti seçilşmiş olabilir. Dogru karakter seti kullanılan pogramından yada yazıcı kontrol panelinden şeçilmiştir.

6 tek kağit yüklemesi yapilamiyor ?

Cevap : csf (otamatik kağıt yükleyici ) geçerli olabilir. Csf yazıcı setupından ( kontrol panelinden) kapatın.

Mürekkep püskürtmeli yazicilara ait olasi sorunlar ( epson,canon v.b )

69-) baski çok silik çikiyor ?

Cevap : mürekkep kartuşu bitmiş olabilir. Ya da uzun süre beklemeden dolayi kartuş agzindaki mürekkep kurumuştur. Kartuşu kontrol edin.

70-) kartuş dolu ancak baski yapmiyor ?

Cevap : kartuşun mürekkep cunda mürekkep ucunda murekkep kurumasi ya da kirlenme olabilir. Yazici programi icinden clean seçenegini çaliştirin.

71-) baski lekeli çikiyor ?


Cevap : kartuşun mürekkep ucunda ya da kartuş beşiginde çatlama vardir. Bu yüzden mürekkep sizdiriyordur. Kontrol edin

72-) yazici baski yapmiyor ?

Cevap : kullanılan yazılımdan yazıcı tanımı yanlış yapılmış olabilir. Kontrol edin paralel yazıcı kablosunu gözden geçirin mürekkep kartuşu bitmiş olabilir. Kartuşu yenileyin.

73-) baski kağidin dişina taşiyor ?

Cevap : kullandıgınız yazılımdan sayfa boyutlarını ayarlayın.

74-) karişik ascii karakterler basiyor ?

Cevap : kullanılan programdan yanlış yazıcı modeli seçilmiş olabilir. Yazıcı ayarlarına kontrol edin. Paralel yazıcı kablosunda problem olabilir.

75-) yazilimda seçilenler disinda karakter basiyor ?

Cevap : yazılımdan seçtiginiz font yazıcı ile uyumlu olamaya bilir. Yazıcı ile uyumlu bir ton kullanın

76-) kontrol panalindeki tüm işiklar yaniyor ve yazici çalişmiyor ?


Cevap : yazıcıyı kapatın açın problem devam ediyorsa paralel yazıcı kablosunu değiştirmeyi deneyin.

77-) cok koyu basiyor. ?

Cevap : program içinde quality metodunu değiştirin.

7 kağit almiyor ?

Cevap : kağıt tablasını kontrol edin . Kağıt almamekanizmasında problem olabilir. Yazıcının kullanım kulavuzundan yararlanarak kontrol edin.

Lazer yazicilara ait olasi sorunlar

79-) baski soluk çokiyor ?

Cevap : toner kartuşunda toner azalmiş olabilir. Toneri yeniden dagitmak için kartuşu hafifce sallayin veya kartuşu degiştirin.


80-) lekeli baski veriyor ?


Cevap : 1-) yazıcının temızlige ihtiyacı olabilir.
2-) işiga duyarli tambur zarar görmüş olabilir. Örnegin parlak işiga maruz kalmiş olabilir. Bakim prosedürleri baski kalitesini iyileştiremezse yenisini takin.

81-) baskida düşey çizgiler bulunuyor ?

Cevap : işiga duyarli tambur zara görmüş olabilir. Yerine yenisini takmaniz gerekebilir. Örnegin tambur çizilmiş olabilir. Yazicinin temizlige ihtiyaci olabilir.

82-) baskida düşey çizgiler bulunuyor ?

Cevap : işiga duyarli tambur zarar görmüş olabilir. Yerine yenisini takmaniz gerekebilir. Örnegin tambur çizilmiş olabilir. Yazicinin temizlige ihtiyaci olabilir.

83-) baskida yatay çizgiler bulunuyor ?

Cevap : işiga duyarli tambur yerine düzgün şekilde oturmamiş olabilir.tamburu çikarin ve yeniden yerleştirin.işiga duyarli tambur arizali olabilir. Degiştirmayi deneyin.

84-) bir sayfa bütünüyle siyah çikiyor ?

Cevap : toner kartuşu veya işiga duyarli tambur yerine düzgün şekilde oturmamiş olabilir.

85-) kağidin yarisi boş çikiyor ?

Cevap : basmak istediginiz sayfa standart yazıcı bellegini aşabilir. Yazıcı bellegini attırın. Basılacak sayfa degerini değiştirin.

86-) bir sayfa bütünüyle boş çikiyor ?

Cevap : eğer arada boş sayfalar çıkıyosa :
1-) bastıracağınız sayfa uzunlugunun kullandıgınız kagıt uzunluguna göre dogru şekılde ayarlanmış oldugundan emin olun.
2-) kağıtları ayırması güç oldugundan dolayı yazıcınızın birkerede iki veya daha fazla sayıda sayfayı besliyor olabilir. Kağıtları kağıt kasesinden çıkarın ve sayfaları ayırmak için keğadın kenarlarını üfleyin.
3-) yazılımınız fazladan bir kağıt çıkarma komutu gönderiyor olabilir. Yazılımınızım konfiğrasyonu ile ilgili bilgilerini kontrol edin. Eğer bir kelime işlemci proğramı kullanıyorsanız dogru sayfa arası ile zorunlu sayfa arasının birbirine çok yakın olup olmadıgını kontroledin. Bu durum boş bir sayfa cıkarmasına yol açabilir.
Eger sayfaların tümü boş cıkıyorsa toner kartuşunda toner hiç kalmamıştır kartuşun yenisini takın.

Yazicinin çalişmasi ile ilgili sorunlar

87-) yazilimdan bir vaski işi gönderdiğinizde yazici tepki vermiyor ?


Cevap : yazıcının paralel kablo bağlantısı gevşektir. Yazıcı ve bilgisayar üzerindeki bağlantı kontrol edin. Kabloyu bilgisayar vidalarla yazıcıyı da tel kipslerle sabitleyin.

8 scsi arabirimine bir sabit disk takili oldugu halde artarda birçok sürücü (d:,e:,f:, ) görmektedir ?

Cevap : sabit disk üzerinde bulunan terminating resistors jumperını kapatınız.



89-) sabit disks gördügü halde disket sürücüyü görmüyor ?

Cevap : hangi arabirimi kullanıcagınıza karar verin eğer disket sürücüyü scsı olarak kullanackasınız, ana kart üzerinde disket sürücü arabirimini kapatın.bios tan sürücü tanımını "none" yapın.

90-)scsi arabirimine iki sabit disk takili oldugu halde sabit disklerden açmiyor ?

Cevap : diskler ara sı id sıralaması yapılmamış olabilir. Kullanıcı kılavuzundan ayarlanarak bu ayarlamaları bu ayarlamaları yapın. Öncelik açmasını istediginiz sabit diski ido tanımlayın. Idi olarak tanımlayın.

Ses kartlari ile ilgili olasi sorumlar

91-) ses çikmiyor ?

Cevap : 1-) hoparlörleri ses ses kartınızın doğru çıkılına bağlayıp baglamadığınız kontrol edin.
2-) varsa,hoparlörlerin üzerindeki ses ayar dügmeleri ve açma/kapama anahtarlarının kontrol edin.
3-) varsa ,hoparlölrlerin üzerindeki pil veya adaptör girişlerin gözden geçirin.

92-) ses çikiyor ama parazit var ?


Cevap : bu sorun bilgisayarın güç kaynagından kaynaklana bilir. Bu durumda yapılacak en iyi şey ses kartının sesini kısıp hoparlördeki sesi açmaktır. Güç kaynagınızı bir elektronikçiye ğösterin.

93-) ses karti çalişmiyor ?

Cevap : DMA ( Direct memory access ) kanalını ve kesilme ( interrupt ) numarasını kontrol edip, bilgisayarınızdakı diğer kartlar ile çakışıp çakışmadıgına bakın. Sistem saati IRQ0,ı klavyeIRQ1 i ses çıkışlar IRQ3 ve IRQ 4 ü paralel çıkış IRQ7 yi görüntü kartı IRQ9 veya IRQ10Q u kullanırlar. Bu durumda en uygun kesilme IRQ 5 olacaktır.

Disket controller DMA2 yi bir çok ses kartı ise DMA 1 kanalını kullanmaktadır. DMA kanalı ve interrupt gibi değerler autaexec.bat ve config.sys dosyalarına seskartı yazılımı tarafından. kurulum sırasında kaydedilmiştir


Edited by oxay
+ İçerik aynı kalarak küçük harfe dönüştürüldü
++ Sorular vurgulu hale getirildi
+++ Konu sabitlendi...

 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
alperenalp



Kayıt: 26.08.2005
Üye No: 26,271
Şehir: ist
Offline




Tarih: 01 Eylül 2005, 17:37 Tek mesaj gösterimi2

kardeş bu bilgiler iyi oldu bilgimiz genişlettin eyvallah sağolasın




_________________
BEŞER ZULMEDER KADER ADALET EDER.......
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
axi_welet



Kayıt: 25.05.2005
Üye No: 11,217
Offline




Tarih: 14 Şubat 2006, 06:50 Tek mesaj gösterimi3

iyi hoş eline sağlık ama dostum bunları tamamen ingilizce yazsaydın. biz bilgisayarcıların Türkçeye bu kadar zarar vermeye hakkımız yok. lütfen biraz duyarlılık. çok iyi biliyorum ki yazdığın bütün teknik terimlerin Türkçe karşılığı var.




_________________
KENDİNE ÖYLE BİR DOST SEÇ Kİ, SEN ONUN İÇİN ÖLMEYİ DÜŞÜNÜRKEN O SENİN İÇİN ÖLMÜŞ OLSUN
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
irfanturk21



Kayıt: 14.11.2005
Üye No: 36,275
Şehir: mersin
Offline




Tarih: 23 Haziran 2006, 19:27 Tek mesaj gösterimi4

eyvallah arkadaşım ellerin dert görmesin.ya bişey soracam ne biçim bir alet bu bilgisayar.özellliği kadar sorunu var. Heyoo
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
sedatolmez



Kayıt: 18.12.2006
Üye No: 71,688
Şehir: Hollanda
Offline




Tarih: 17 Ocak 2007, 14:41 Tek mesaj gösterimi5

kardesim emegine saglik.cok yararli ve degerli bilgiler bunlar.
cok cok tesekkur ederim.ellerin dert gormesin
sevgiyle kalin
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder MSNM Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
xkemalx



Kayıt: 03.06.2005
Üye No: 12,721
Offline




Tarih: 24 Ocak 2007, 13:53 Tek mesaj gösterimi6

Tesekkurler...
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder Cevap Gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa) [Bu başlıkta 6 mesaj bulunuyor] « Önceki başlıkSonraki başlık »


Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Bu foruma eklenti dosyaları gönderemezsiniz
Bu forumdaki dosyaları indiremezsiniz
TurkBoard çerezlerini temizle