Türkiye'nin Doğu yüzünde acı ve hüzün var
Bölüm Yetkilileri: By.Ee, exUBert
Yeni Başlık Gönder Cevap Gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa) [Bu başlıkta 2 mesaj bulunuyor] « Önceki başlıkSonraki başlık »
 Yazar  Mesaj
Blackio
l3 l_ A l< ! 0
TurkBoard Fan

Üye No: 103,747

Tek mesaj gösterimi Tek mesaj gösterimi Tarih: Per Ağu 21, 2008 2:33 pm Mesaj: #1

Tayanç Ayaydın, Ben Hopkins'in yönettiği 'Pazar-Bir Ticaret Masalı' filminde ilk defa başrol oynadı ve Locarno Film Festivali'nde en iyi erkek oyuncu seçildi. Van'da çekilen film ve daha önce oynadığı dizi vesilesiyle Türkiye'nin Doğu yüzüne aşina olan Ayaydın, "Doğu, bizim buradan baktığımız gibi değil." diyor.

Ben Hopkins'in böyle bir film için epey bir oyuncu aradığını duymuştuk. Sizde neden karar kıldığını öğrenebildiniz mi?

Mihram karakteri 40'ın üzerindeydi ve Ben Hopkins de 40 yaş üzeri oyuncu arıyordu. Ben ise o zamanlar 27 yaşındaydım. Onun kafasında Mihram gizli bir suratı olan, bakışlarının altında b planı, c planı olan bunu karşı tarafa hissettirmeyen bir adam şeklindeydi. Ben de deneme çekimlerinde sanırım bunu verdim. Sonra o benim karakterin yaşını küçültü, ben de sakal bıraktım ve Mihram 30'larının ortasında bir karakter oldu..

İngiliz bir yönetmen Türkiye'de biraz da Türk filmi normları içerisinde film çekiyor. Ülkemize bakışı nasıl?

Türk sinemasıyla ve Türkiye'yle Yılmaz Güney'in filmleriyle tanışmış. Sekiz yıldır geliyor, Türkiye'yi belki de birçoğumuzdan daha iyi tanıyor. Bulunduğu yerden bakabiliyor dünyaya. Dolayısıyla da bize oryantalist bir gözle bakmıyor.

Sizin ve Genco Erkal'ın katkısı ne oldu projeye?

Ben Hopkins'in bu topraklardaki insanların birbirleriyle olan ilişki biçimleriyle ilgili bir bakışı vardı. Biz de Genco Erkal'la birlikte ona bu konuda fikirlerimizi söyledik. Kimi diyaloglarda değişiklik yapılmasını sağladık. Hopkins bu tür bir çalışma yöntemine açık.

Van'dan Türkiye nasıl gözüküyor?

Sıla dizisi dolayısıyla da Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu'sunu çok gezdim. Doğu hiç de bizim buradan baktığımız gibi değil. Orada aslında sınırlar yok, çocuklar bile çok erken olgunlaşmışlar. Acı, hüzün var.

Oyunculuk hevesi küçükken başlamış sizde. Bir ara başka işler de yapmak durumunda kalmışsınız. Bu hevesinizin kırıldığı oldu mu?

Oyunculuk benim için bir hayat biçimi. Eğer kırılsaydım, hayatıma kırılmış olurdum. Oyunculuk yapmak istediğiniz zaman mutlaka bir şey yapıyorsunuz. Benim derdim paylaşmakla ilgili. Eğer bir şeyi insanlarla paylaşmak istiyorsanız ve paylaşamıyorsanız sorunlar olur. Dışarıdan nasıl gözüktüğünüzden ziyade, paylaştığınız şeyin nasıl algılandığı önemlidir benim için. Pazar filminde de bunu yaptık. Locarno'da da insanlarla bunu paylaştık.

Festivalde seyirciler nasıl karşıladı filmi?

Ben de ilk defa Locarno'da seyirciyle birlikte izledim. Bir taraftan filmi izlerken, bir taraftan da seyircilerin tepkilerine baktım. Çok beğendiklerini hissettirdiler. Sordukları sorulardan filmi anladıklarını anladım. Genco Erkal'la giderken yolumuzu kesip tebrik ettiler.

Genco Erkal'la çalışmak başlarda bir tereddüt yarattı mı?

Onunla çalışmak bir hayalimdi ve gerçek oldu. Yeterli olacak mıyım onun karşısında diye düşünüyordum. Ama o kadar ılımlı, alçak gönüllü, çalışmayı kolaylıştaran bir enerjiye sahip ki... Sanki daha önce birlikte bir ikili olarak çalışmışız gibi algıladılar Locarno'da.

Bizde ödül beklentileri genelde ulusal sınırlar içerisinde kalır. Ama siz önemli bir uluslararası festivalde ödül aldınız. Böyle bir beklentiniz var mıydı?

Ödül beklentisi çok ayıp. Bana Müşfik Kenter'in de söylediği bir söz var: Kendini beğendiğin gün bittin. Ben filmi izledikten sonra filmi çok beğendim. Ama kendi kusurlarımı da gördüm. Ama jüri daha deneysel filmlere yatkındı, bunun için filmle ilgili beklentimiz olsa da bir ödül çıkmayacağını düşünüyorduk.

Ödül açıklandığı zaman neler hissettiğiniz?

Bilmiyorum, çünkü hâlâ kavramış değilim. Ayaklarım bir karış havada geziyorum ve inanamıyorum.

Bazen şans durur durur hiç beklemediğiniz bir anda yüzünüze öyle bir güler ki şaşırıp kalırsınız. Oyuncu Tayanç Ayaydın da böylesi bir şaşkınlığı yaşıyor. Sebep mi, 61. Locarno Film Festivali'nde Ben Hopkins'in yönettiği 'Pazar-Bir Ticaret Masalı' filmindeki performansıyla en iyi erkek oyuncu seçilmesi elbet. Daha önce Ali Özgentürk'ün 'Kalbin Zamanı' filminde Halil Ergün'ün gençliğini canlandıran ve birkaç dizide oynayan Ayaydın'ın böylesi bir başarıya imza atacağına ihtimal verilmezdi herhalde. Bir yabancı yönetmenin Türkiye'de film çekmesi pek ilgi çekmemişti. Pek çok kimse bu filmden bîhaberdi, tabii Tayanç Ayaydın'ın oynadığından da. Ödülle birlikte işin rengi değişti. Ayaydın birden keşfedildi. Oysa o hep yanı başımızdaydı. Kapitalist bir sistemin yeni yeni yerleştiği bir coğrafyada -Van'da- bir küçük esnafın zengin olmak için verdiği çabayı anlatan filmde Genco Erkal'la karşılıklı oynuyor Ayaydın. Bağımsızlığına düşkün ama sistemin ona bağımsızlığını vermeyeceğini fark eden Mihram karakterini canlandırıyor. Geçen yıl çekilen film için epey bir hazırlık süreci yaşanmıştı. Ben Hopkins, iki yıl önce İstanbul Film Festivali'ne geldiğinde bu film için oyuncu da arıyordu. Ama ondan öncesinde Ayaydın'la da yolları kesişmiş. Sonrası ödüle kadar giden uzun bir serüven...

Üye olmadığınız için buradaki linki göremiyorsunuz! TurkBoard üyesi olmak için tıklayınız!

Hem Coca cola ic, hem Marlboro kullan, hem de Mcdolandta git yemek ye ve daha neler neler kullan Amerika'ya ait, sonra da deki Amerika'ya karsiyim!
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
439
..........
TurkBoard Fan

Üye No: 28,433
Gizli

Tek mesaj gösterimi Tek mesaj gösterimi Tarih: Per Ağu 21, 2008 2:37 pm Mesaj: #2

Geleceğin en iyi oyuncularından biri...

Yeni Başlık Gönder Cevap Gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa) [Bu başlıkta 2 mesaj bulunuyor]
« Önceki başlıkSonraki başlık »

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Bu foruma eklenti dosyaları gönderemezsiniz
Bu forumdaki dosyaları indiremezsiniz
TurkBoard çerezlerini temizle  
Oyunlar