Okuyanus Yayınevi'nin bana attığı kazık...

Yeni Başlık Gönder Cevap Gönder « Önceki başlıkSonraki başlık »
 Yazar  Mesaj
tunca

Üye No: 37,419

Tarih: 18 Ocak 2007, 01:47 Tek mesaj gösterimi1

Yayınevlerinden çektiğimi çalıştığım başka hiçbir işte çekmedim. Çevirmenim ve şu ana kadar bi kaç kitap çevirdim ama ne yazık ki Yayınevlerinin gazabına uğradım her defasında. bunun son örneğini, Cem Mumcu'nun Okuyanus Yayınevinde yaşadım. hani şu Melissa P. denen yaratığın kitabının çıktığı yer.
bu yayınevine bi kitap çevirdim ben iki sene önce, önce maillerle kitabın gidişatı hakkında konuşuyoduk editörle sonra mailler kesildi ve derken telefonlara çıkmamalar başladı. bi sorun olduğunu anladım ama görüşebildiğim kişiler hep kitap çıkıcak bugün yarın paranı vericez diyerek beni bir yıl oyaladı. ben umudumu kaybetmişken ve askere gelmişken bi gün yayınevinden bi telefon geldi. meğer benim çeviriyi teslim ettiğim editör kadrosu yayınevinden ayrılmış, neyse ben gene umutlandım çünkü telefondaki kişi kitabın çıkacağını ve paramın verileceğini söyledi. benim de o ana kadar bu işin peşine yeniden düşmek gibi bi düşüncem yoktu. ama böyle söyleyince tamam dedim. bana telefondaki kişi kitabın çevirisini teslim edip etmediğimi sordu (!) ben de teslim edeli iki seneyi bulduğunu söyledim. cevap: "Aaaa, çok büyük ihmal olmuş, özür dileriz" telefon kapandı... sonra bikaç sonra bi telefon daha, "Kitabınızın çıkıp çıkmıycağını bilmiyorum ama paranızı ödiycez" eyvallah. derken bikaç hafta geçti, bi telefon daha "kitabınızın çevirisini bulamıyoruz, yedeği sizde var mı?" yuh dedim çeviriyi kaybetmişler. NASIL YAYINEVİ SORUMLULUĞUYSA BU. bende var dedim ama para vermezseniz yok size çeviri meviri. sonra yan yatma çamura batmalar başladı, işte bize çeviriyi vermezseniz biz de size para vermeyiz. ben de keyfiniz bilir dedim. zaten siz arayana kadar ben düşünmüyodum bile bu işi. siz aradınız beni ümitlendirdiniz. neyse ben dedim para yoksa çeviri de yok. "dur ben bi sorıyım..." sonra tık yok...
bu arada ankaradaydım ve istanbula geldiğimde doğruca yayınevine gittim. yeni bi editör gelmiş gene bi sürü göz boyamalar, şirket politikaları saymalar, okumadan karar veremeyizler, şu ara mali krizdeyizler... yizler, yizler... yeni bi tane editör getirmişler, ben bunu bi hafta okuyum diye aldı çeviriyi ertesi hafta aradım kadını bilin bakalım onu da kovmuşlar yayınevinden. CEM MUMCU, bana bayıla bayıla verdikleri kitaba butun kıvırmış, daha geçen hafta bunu mutlaka basıcaz bu kitap çok istek alıyo deyip gözümün içine baka baka yalan söylemişler. neyse o editörde şu an orda çalışmıyo ve benim kitabım da çıkmıycak paramı alamıycam gibi gözüküyo.
Ben böyle YAYINEVİ politikası görmedim. ben böyle çevirmenini ve çeviriyi korumayan YAYINEVİ görmedim. çalışığım yayınevleri içinde hayalkırıklığına uğradığım tek yer burası ıoldu. çünkü neticede çalıştığım üçüncü sınıf yayınevleri (ARİON, GÜNCEL gibi) bi derece anlaşılırdı ama burası nişantaşının göbeğinde bi yer ve Cem MUMCU gibi tanınmış biri var başında. anladım ki burası üçüncü sınıf bile değilmiş. çok dertliyim çok. bu arada çevirinin Türkiye'deki sözleşmesi bitmiş. bu yüzden gidip çevirimi teslim alıp başka bi yayınevinde yayınlatmayı düşünüyorum. bu böyle kalmamalı. millet tanınıyo diye istediği at koşturamamalı yaws. YAYINEVLERİNDEN uzak durun siz çevirmenler... ve güçlü olun. benim gibi böyle zayıf davrnırsanız başınıza çöker para alıcakken siz, elinizdeki parayı da elinizden alıverirler.
CEM MUMCU'nun OKUYANUS YAYINEVİni şiddetle kınıyorum.... Bu mesajı istediğiniz yere atabilirsiniz, hatta iyi bile olur. herkes bilsin yayınevlerinin içyüzünü. Tunca Tutkun

Edit By EseN UsTa: İmzada site reklamı yasaktır... İmzanız kaldırıldı.
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
siyahmavi

Üye No: 73,757

Tarih: 18 Ocak 2007, 01:52 Tek mesaj gösterimi2

tunca bır an once bır yerle anlasıp kıtabı cıkarsın. emeğının karsılığını alamak verılen sozlerın tutulmaması kotu..

:) ritrit (:

Üye No: 62,484
Gizli

Tarih: 18 Ocak 2007, 19:00 Tek mesaj gösterimi3

ben anlamadım şimdi sen çeviriye başlamadan önce adamlarla herhangi bir sözleşme bilmemne imzalamıyor musun?
bir kitap çevirmek ne demek?! onca emek..
adam almış senden çeviriyi başka birinin adını çevirmen diye yapıştırıp yayınlasa senin elinde hukuki bir dayanağın yok mu?
ya da copyright'tan da geçtim, yayınlanmasa bile sen onca emek sarf etmişsin boşu boşuna mı?
yayınlanmayacak vazgeçilecek birşey için mi? çocuk oyuncağı mı bu canım.

yani işe başlamadan önce bir hukuki sözleşme, imzalı belge vs. olmuyor mu aranızda?

Tarih: 19 Ocak 2007, 13:16 Tek mesaj gösterimi4

« r.hythm » demiş ki:
ben anlamadım şimdi sen çeviriye başlamadan önce adamlarla herhangi bir sözleşme bilmemne imzalamıyor musun?
bir kitap çevirmek ne demek?! onca emek..
adam almış senden çeviriyi başka birinin adını çevirmen diye yapıştırıp yayınlasa senin elinde hukuki bir dayanağın yok mu?
ya da copyright'tan da geçtim, yayınlanmasa bile sen onca emek sarf etmişsin boşu boşuna mı?
yayınlanmayacak vazgeçilecek birşey için mi? çocuk oyuncağı mı bu canım.

yani işe başlamadan önce bir hukuki sözleşme, imzalı belge vs. olmuyor mu aranızda?

işte bana attıkları ilk kazık da o. ben orada altı ay gitmeli gelmeli faal mesai olarak çalışmıştım, yani sadece bi çeviri için buraya başvurmuş değildim. oranın çevirmeni gibiydim.
bana bu kitabı verdiklerinde bi sözleşme yaptılar. bu sözleşmeye göre ben çeviriyi teslim ettiğimde parayı alacaktım. ama benim de samimiyetime güvenerek bana "şu an mali krizde oldukları" gerekçesiyle sözleşmenin bu maddesini değiştirmeyi önerdiler. buna göre kitabın iki sene önceki TÜYAPA yetişeceğini ve bu nedenle kitap çıkınca ödeme yapmak üzere sözleşmenin maddesini değiştirip değiştiremeyeceğimi sordular. ben nerden biliyim üzerinden iki sene geçeceği halde ne parayı alamayacağımı ne de kitabın çıkmayacağını. olur dedim aramızdaki hukuka binaen. sözleşme yaptık sonra bu olaylar gerçekleşti. yani elimde şu an sözleşme var. ama kitabın yayın sözleşmesi bitmiş bu arada. yayınlamaktan da vazgeçmişler zaten. tabi yayınlamıycakları için para da vermiycekler.
benim hatam sanırım bu insanlara fazla güvenmek oldu.
şimdi çevirimi geri alıp orayla maddi manevi tüm bağlarımı koparmak istiyorum. çevirdiğime dair hakları da alınca bi daha o kitabı yayınlayamazlar. çevirimi tüm haklarıyla geir alıcam ve başka bir yayınevinden yayınlatıcam. (düşüncem bu) ancak bu işi burda bırakmak istemiyorum. bi daha salak yerine konmak istemiyorum. bu nedenle en etkili yöntemi kullanıp her yerde bu durumu anlatıyorum. çünkü mahkemeye bıraksam işi yıllar sürer.

r.hythm
:) ritrit (:

Üye No: 62,484
Gizli

Tarih: 20 Ocak 2007, 11:16 Tek mesaj gösterimi5

anladım.. tabi kendimi senin yerine koydum ben ne yapardım diye; sanırım ben de senin yaptığını yapar sözleşmeyi değiştirirdim. malesef..

bunlar bir takım tuzaklar bu işin kurdu olmuş insanların tabiri caizse ''raconları''
babamın hep anlattığı bir anısı vardır. bankada çalıştığı zamanlarda, bir şubede rutin toplantılardan biri yapılıyor. işte müdür tüm personeli toplamış, çalışmalar üzerine genel konuşmalar. ve adam çok ilginç şeyler söylemeye başlıyor.
bildiğimiz vadeli hesaplar vardır ya. kısaca müşteri parasını yatırır, para birikir, vadesi dolduğu zaman çeker. şube müdürü zat diyor ki; ''adam parasını almaya geldiği vakit, faizin hepsini vermeyin. çok küçük bir miktar verin yollayın. tabi önceden hesap yapmış ya da az çok bilenler çıkabilir, itiraz ettiklerinde yeniden bir hesap yapın, ''Aa pardon bir yanlışlık olmuş kusura bakmayın'' deyip faizden bir kısmı daha verin. ama gene hepsini vermeyin. yine itiraz edebilir hatta hakaret edebilir. yine vermeyin ve o zaman bana yollayın.''
düşün bunu şuan birinciliğe oynayan bir bankanın şube müdürü söylüyor. bu kadar güvendiğin bir kurumda bile insana değer verilmezken, herkes kendi cebine bakarken, malesef artık her yerde her tezgah yapılabiliyor..

kanımca sen elini çabuk tutup başka bir yayıneviyle anlaş, kitabını çıkar. çünkü bunların ne yapacağı belli olmaz. Hıhı
emeklerin boşa gitmesin.
biz de paylaştıklarını yayalım..

tekrar geçmiş olsun Saygılar

Üye No: 73,757

Tarih: 20 Ocak 2007, 18:14 Tek mesaj gösterimi6

r.hythm ın anlattıkları ozetlıyor herseyı..insanlara guvenme konusunda cok dıkkatlı olmalıyız sanırım..

Tarih: 20 Ocak 2007, 23:37 Tek mesaj gösterimi7

destekleriniz için teşekkürler... bu işin peşini bırakmıycam. sizden ricam etrafınızda çevirmen filan varsa bu durumu bildirin. en etikili yıldırma bu olur bence...

Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder Cevap Gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa) [Bu başlıkta 7 mesaj bulunuyor] « Önceki başlıkSonraki başlık »

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Bu foruma eklenti dosyaları gönderemezsiniz
Bu forumdaki dosyaları indiremezsiniz
TurkBoard çerezlerini temizle