Ramazanda sağlıklı beslenmek için

Yeni Başlık Gönder Cevap Gönder « Önceki başlıkSonraki başlık »
 Yazar  Mesaj
rüzgar
kırmızı
TurkBoard Fan


Kayıt: 17.04.2010
Üye No: 183,645
Şehir: véndétta
Offline




Tarih: 13 Temmuz 2012, 17:05 Tek mesaj gösterimi1

Çok uzun süreler aç kaldığınız Ramazan ayında beslenmenize her zamankinden daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor.

Nasıl beslenmeli?

Uzun süren açlıktan sonra az ve sık aralıklarla beslenmek vücut dengesini korur. Bu sebeple iftara hurma veya zeytin ile başladıktan sonra 1-2 bardak su içilmelidir. Su, tüm gün vücudun kaybettiği sıvıyı yerine koyması ve doygunluk hissini artırması bakımından önemlidir. Başlangıç için çorba en uygun yiyecektir. çorba içildikten 10 -15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği ve salata ile 3-4 yemek kaşığı pirinç pilavı, makarna, bulgur pilavı veya küçük bir dilim börek yenebilir.

Az ama sık yiyin

Yeme düzeninin değişmesi, öğün sayısının ve sıklığının azalması gibi nedenlerle metabolizma hızı yavaşlar. Sahura kalkılmadığı zaman metabolik hızımız düşer, bu da kilo alımına sebep olur. Bu sebeple sahura kalkmak hafif ama tok tutan sağlıklı besinler yemek, gün içerisinde uykuya eğilimi, sinirlilik, baş ağrısı, halsizlik gibi durumları azaltacaktır. Ramazan boyunca 2 ana öğün (iftar ve sahur), iftardan sonra da mutlaka 2 ara öğün düzenlenmelidir.

Posayı artırın

Sindirim sisteminin sağlığı için yeterli sıvı alımının yanı sıra posa içeriği fazla olan ve tok tutma özelliğine sahip gıdalardan kepekli - esmer ekmek, kuru baklagiller ile süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Uzun süreli açlık sebebiyle azalan bağırsak hareketleri için posalı beslenmenin önemi unutulmamalıdır.

Sıvı alımına dikkat edin

Yetişkin bir insanın günde en az 1,5-2 litre su içmesi gerekir. Bu sebeple iftardan sahura kadar geçen sürede 2-2,5 litre (10-12 su bardağı) su içilmesi çok önemlidir. Gazlı içecekler ise, mide rahatsızlıklarına neden olabilecekleri ve yeme kapasitesini artırabileceği için önerilmez. İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek yemeklerden alınan vitaminleri öldüreceğinden bu içecekleri yemekten 1 saat sonra içmek daha sağlıklı olur. Ayrıca mide ve sindirim sistemini rahatlatacak bitki / meyve çayları, şekersiz komposto ve ayran gibi içecekleri de tercih edebilirsiniz.

Yağlı yemeklerden uzak durun

Yemeklerde hayvansal yağlardan, aşırı tuzdan, her türlü kızartmalardan kaçınmak gerekir. Et yemekleri yeniliyorsa mümkün olduğunca yağsız ve beyaz etler tercih edilmelidir. Tatlılarda ise; şerbetli ve hamur işi tatlılar yerine az şekerle yapılmış sütlaç, güllaç gibi tatlılar tüketilmelidir.

İftardan sonra hareket edin

Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, sindirim ve hazımsızlık için vazgeçilmez olan fiziksel aktivite Ramazanda da ihmal edilmemelidir. İftardan 1-1,5 saat sonra kısa süreli, tempolu yürüyüşler yapılmalıdır


Kaynak:nethaber





_________________
.. .

Her şeyi geç
gece başını yastığa koyduğunda
gördüğün yüz onun yüzüyse; seviyorsun bitti.


.. .
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSNM Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder Cevap Gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa) [1 Mesaj] « Önceki başlıkSonraki başlık »


Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Bu foruma eklenti dosyaları gönderemezsiniz
Bu forumdaki dosyaları indiremezsiniz
TurkBoard çerezlerini temizle