Balın sahtesi nasıl anlaşılır?

Yeni Başlık Gönder Cevap Gönder « Önceki başlıkSonraki başlık »
 Yazar  Mesaj
Blackio
HerDaimHalineŞükret
TurkBoard Fan


Kayıt: 13.01.2008
Üye No: 103,747
Şehir: Sehr - istanbuL
Offline




Tarih: 25 Aralık 2009, 20:10 Tek mesaj gösterimi1

Gerçek bal, şerbet gibi aşırı tatlı değildir

Son günlerde alevlenen bal tartışması tüketicilerin ağzının tadını bozdu. Sağlıklı beslenme ve şifa umuduyla alınan balların sahte olma ihtimalinden dolayı kafalar karışık.

Gerçek balı ayırt etme konusundaki kamuoyunda dolaşan bilgilerin önemli bir kısmı ise gerçek değil. Fırat Üniversitesi Arıcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu, balda bulunan glikoz oranının hiçbir zaman dışarıdan bakıldığında anlaşılamadığını vurguluyor. Bunu ancak laboratuvar ortamında yapılacak tetkikler belirleyebiliyor. 'Ucuz etin yahnisi yavan olur.' sözü burada da geçerli. Gıda mühendisleri, ucuza satılan balda mutlaka hile olduğunun altını çiziyor.

Uzmanlara göre, 2,5 kilogram balın 10 TL'ye satılması mümkün değil. Bunlara bal demenin imkanı yok. Sadece şekerden elde edilen ve bala benzeyen ürünler. Kutlu, bu tür ürünlere bal aroması veya bir miktar süzme çam balı katıldığını anlatıyor. Kutlu, kovanlardaki arı sayısının 80 bin civarında olması gerektiğini söylüyor. Kıştan çıkan arılara baharda şurup vermenin de doğal olduğunu anlatıyor ve "3. aya kadar şurup verilebilir. Bal ise 7.�8. ayda elde ediliyor. Yani 3. ayda verilen şekerin emaresi kalmıyor. Şeker burada yavrunun büyümesi amacıyla veriliyor. Bazı üreticiler balın alındığı dönemde de şeker veriyor. Bu ticari ahlaka sığmayan bir durum. Mısır şurubu, glikoz, reçel, üzüm şurubu ve pekmez vs. arıya ne verseniz arı bunu bala dönüştürür. Tüketiciler birlik ballarını tercih etmeli. Arıcılar birliğinin paketleme tesislerinden alınacak bal, en güvenilir baldır. Göz kararı, sündürme ve dolaba koyma yoluyla balın gerçekliğini kontrol etmek imkânsız. Bal dolaba konmaz. Dolaba konulduğu zaman bal oradaki nemi hemen içine çeker. Yüzeyinde bir tabaka oluşur. O tabaka oluştuğu zaman bal şekerleşir. Bu, yanlış bir uygulamadır. Bu yöntemle balın gerçekliği anlaşılmaz." diyor.

Baldaki şekeri belirlemek için başvurulan geleneksel yöntem

Çiçek balı ile şeker karıştırılmış balı birbirinden ayırt etmek için kibrit çöpünün üstüne konulacak kadar bir bal damlası ışığa tutularak içerisinde şeker olup olmadığı ayırt edilebilir. Bal damlası şiddetli bir ışık kaynağına tutulur. Sarkmaya başlayan bal damlasında ışıklar sol tarafta toplanırsa çiçek, sağ tarafta toplanırsa şeker karıştırılmış baldır. Ancak sağ tarafta toplanan ışık her zaman şeker karıştırılmış bal anlamına gelmez, bazen kaynağı çam ve farklı bitkiler olan ballar da ışığı sağ tarafta toplar. Bizim için önemli olan aldığımız balın çiçek balı olmasıdır. Onun için alacağımız balın ışığı mutlaka sol tarafta toplanmalıdır.

Türk arıcısının emeği çalınıyor

Ziraat Yük. Müh. Bahri Yılmaz (TAB Yönetim Kurulu Başkanı): Bizim arıcılar olarak sloganımız; insanlara kalıntısız ve katkısız doğal arı balı yedirmek. Bu arıcıların sorumluluk anlayışının bir gereği. Bunu Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) ile sağlamış bulunuyoruz. Dört milyon arı kovanının her birinde bir barkot numarası var. Merkezi olarak bilgisayar ortamında izlenerek kavanozdan kovana kadar izlenebilir arıcılık yapıyoruz. Bal arıları balı doğal kaynaklardan yapar. Bal dışı ürünler tamamen sahtecilerin işi. Devletin laboratuvarları var, bal analizleri yapılıyor. Alo Gıda 174 hattı var, şikâyet edebilirler. Türk arıcısının emeğine saygı duymayan, yasal boşluklardan yararlanan sahte adamlar var. GDO üretilmiş glikozları balmış gibi satıyor olmaları, hatta ihraç bile etmiş olmaları Türk balına imaj kaybettiriyor. Balı yalnızca bal arıları yapar, sahte bal olmaz.

Sahte bal yoktur

Türkiye Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Saylak: Büyük bir denetim yetersizliği var. Dedektif gibi çalışıyoruz, yapay balları satanları tespit ediyoruz. İlgili kuruma bildiriyoruz. Kurum işlem yapmıyor. Öncelikle bu denetim sorununun çözülmesi gerek. Piyasada sahte bal yoktur, insanların yaptığı bal vardır. Çünkü arı hiçbir zaman sahte bal yapmaz.

Gerçek balla sahtesini ayırmanın yolları

Gerçek bal, soğuk ortamlarda şekerlenir; sahte bal şekerlenmez.

Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır. Balı keserken, saklama kabını açıp kapatırken bu koku daha yoğun algılanır.

Gerçek bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır.

Gerçek bal, şerbet gibi aşırı tatlı değildir. Glikozlu bal daha tatlıdır. Bal ağza alındığında birkaç tür tat alınır. Yapay ballarda düz, tek bir tat olur.

Ucuz balda mutlaka şeker ve türevi maddeler vardır.

Bazı üreticiler şekerden elde edilen ürüne, süzme çam balı karıştırıyor. Çam balı ucuz olduğu için bu işte kullanılıyor.

Balı dolapta bekletme yöntemi doğru değildir. Yapısı itibarıyla her zaman nemi çeker. Üzerinde tabaka oluşur. Sonra kristalleşir. Bal olmayan ürünler bu özelliği göstermez.

Arı, tatlı olan her şeyi tüketir. Bazı üreticiler arıya, mısır şurubu, glikoz, reçel, üzüm şurubu ve pekmez vs. verir. Böyle bir balın reçelden farkı yoktur.

Arıcı birliklerinin paketlediği ballar tercih edilmeli. Arıcılar birliğinin paketleme tesislerinden alınacak bal en güvenilir baldır.

Gerçek balın dış görünümü ceviz kabuğu veya buna benzer grinin tonlarında olur. Glikoz katkılı ballar ise daha açık tonda beyaz renkte olur.

Gerçek bal, kekik, keven çiçeklerinin çeşitlerine göre açık mor, sarı, hafif kırmızı veya buzlu cam renklerinde veya bu renklerin değişik tonlarında olabilir. Glikozlu ballar ise açık cam renginde ve daha şeffaf olur.

Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda gerçek bal oldukça akışkan olur, dayanıklıdır geç yanar; glikoz balı ise çabuk yanar ve kömürleşir.

Aynı ölçek iki kaba tam süzülmüş gerçek bal ve glikozlu bal koyup ağırlıklarını karşılaştırdığınızda, gerçek bal çok daha ağır gelir.

Düzenli bir şekilde tüketildiğinde gerçek bal şeker hastalarında, şeker değerini sadece birkaç puan artırır. Ancak aynı miktarda tüketilen glikozlu bal şeker hastalarını komaya dahi sokabilir.



http://www.kanalahaber.com/balin-sahtesi-nasil-anlasilir-haberi-38716.htm




_________________
hoscakaliniz

 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
Lahza
bAŞKentli (:
TurkBoard Fan


Kayıt: 27.02.2009
Üye No: 152,916
Şehir: Lanetli Ankara!
Offline




Tarih: 25 Aralık 2009, 20:28 Tek mesaj gösterimi2

Arı yetıstırıcılıgı var Van'da; en hakıkısi gelır bıze Hehehehe

Tesekkurler bilgiler için Saygılar





_________________
"Ben seni; senin, beni sevmen için sevmiyorum ki; senin beni sevip sevmiyor olman önemli olsun!"
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
paLpebra
숨
Emektar


Kayıt: 30.05.2005
Üye No: 11,931
Offline




Tarih: 25 Aralık 2009, 20:41 Tek mesaj gösterimi3

« "küçük" » demiş ki:
Arı yetıstırıcılıgı var Van'da; en hakıkısi gelır bıze Hehehehe

Tesekkurler bilgiler için Saygılar


Deli bal ?

Hakikisini arıyorum (:
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
Lahza
bAŞKentli (:
TurkBoard Fan


Kayıt: 27.02.2009
Üye No: 152,916
Şehir: Lanetli Ankara!
Offline




Tarih: 25 Aralık 2009, 20:48 Tek mesaj gösterimi4

Yanılmıyorsam delı bal derken ki kastınız;arıların, halk arasında ’’dağ gülü’’ olarak bilinen bitkinin pembe renkli çiçeklerden yaptıgı "bal".
Bıldıgım kadarıyla bu cıcek sadece karadenızde yetısıyor. Yıllardır memleketten gelır bıze bal ve hıc bır sorunla karsılasmadık.





_________________
"Ben seni; senin, beni sevmen için sevmiyorum ki; senin beni sevip sevmiyor olman önemli olsun!"
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
paLpebra
숨
Emektar


Kayıt: 30.05.2005
Üye No: 11,931
Offline




Tarih: 25 Aralık 2009, 21:00 Tek mesaj gösterimi5

(: 150-200 Gram 500 TL
Ama hakikisi yok ne yazıkkı Kontrol sendeyse sorun yok demektir..

Yani nasıl alınmasını bildikten sonra zararı yok :)
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
Lahza
bAŞKentli (:
TurkBoard Fan


Kayıt: 27.02.2009
Üye No: 152,916
Şehir: Lanetli Ankara!
Offline




Tarih: 25 Aralık 2009, 21:04 Tek mesaj gösterimi6

Bu 500 lıra dedıgımız anzer balı galıba; O kadar da saglıklı olmanın geregı yok bence(:
Biz, beyaz beyaz kutucuklar olur onlardan cıkarırdık balı kucukken. Enıstem yetıstırıcısıydı.Sanırım hakıkı sayılır Saygılar





_________________
"Ben seni; senin, beni sevmen için sevmiyorum ki; senin beni sevip sevmiyor olman önemli olsun!"
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
paLpebra
숨
Emektar


Kayıt: 30.05.2005
Üye No: 11,931
Offline




Tarih: 25 Aralık 2009, 21:11 Tek mesaj gösterimi7

« "küçük" » demiş ki:
Bu 500 lıra dedıgımız anzer balı galıba; O kadar da saglıklı olmanın geregı yok bence(:
Biz, beyaz beyaz kutucuklar olur onlardan cıkarırdık balı kucukken. Enıstem yetıstırıcısıydı.Sanırım hakıkı sayılır Saygılar


Bu bal arıya, bal yapmadan önce yedirilirse hem çalışması hemde bal yapma oranı artar (: Her çeşit bal arıları için geçerli..

Bir arının (anzer balı) bütün bir yıl boyunca yapacağı bal 1 kiloyu geçmez ama deli bal öyle değil yarım kilosu bile servet sayılıyor (:

Edit: Bu arada tabiki bu balıda tüketmenin bir yöntemi var.. Ölüme kadar götüren yan etkileri bulunmakta.
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
Lahza
bAŞKentli (:
TurkBoard Fan


Kayıt: 27.02.2009
Üye No: 152,916
Şehir: Lanetli Ankara!
Offline




Tarih: 25 Aralık 2009, 21:16 Tek mesaj gösterimi8

Bu bılgılerı ılk defa duyuyorum, burada öğrenmek guzel...
Tesekkur ederım Saygılar




_________________
"Ben seni; senin, beni sevmen için sevmiyorum ki; senin beni sevip sevmiyor olman önemli olsun!"
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
paLpebra
숨
Emektar


Kayıt: 30.05.2005
Üye No: 11,931
Offline




Tarih: 25 Aralık 2009, 21:24 Tek mesaj gösterimi9

Rica Ederim

http://www.altinbal.com/products/delibal.html Burayada bakmanı tavsiye ederim..
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder Cevap Gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa) [Bu başlıkta 9 mesaj bulunuyor] « Önceki başlıkSonraki başlık »


Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Bu foruma eklenti dosyaları gönderemezsiniz
Bu forumdaki dosyaları indiremezsiniz
TurkBoard çerezlerini temizle