gıdalardaki doğal renk maddeleri

Yeni Başlık Gönder Cevap Gönder « Önceki başlıkSonraki başlık »
 Yazar  Mesaj
ScReAm_2007



Kayıt: 31.05.2007
Üye No: 81,621
Offline




Tarih: 26 May 2008, 15:30 Tek mesaj gösterimi1

GIDALARDAKİ DOĞAL RENK MADDELERİ konulu ödevi arıyorum yardımcı olabilirmisiniz_?
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
suursuz
>>>Şuursuz<<<


Kayıt: 28.03.2008
Üye No: 116,658
Offline




Tarih: 15 Temmuz 2008, 18:33 Tek mesaj gösterimi2

GIDALARDAKİ DOĞAL VE YAPAY RENK MADDELERİ

1.GIRIS




Uluslararasi Gida Kodeks Komisyonu renklendiricileri “gidanin rengini düzenleyen veya renk vermek amaciyla katilan madde” olarak tanimlamaktadir.Renk verme özelligine sahip pek çok madde kimyasal yapilarindaki farkliliklar nedeniyle farkli fiziksel,kimyasal ve fizikokimyasal özelliklere sahiptirler ve bu özellikler onlarin hangi tip ürünlerde ve hangi amaçla ne sekilde kullanilacaklarini belirlemektedir.


Günümüzde uygulanan gida isleme tekniklerinin,gidalarin görünüs özellikleri üzerinde meydana getirdikleri olumsuz etkiler, gidalarin teknolojik nedenlerle renklendirilmesi gereksinimini ortaya çikarmistir.


Yapay renklendiricilerin, dogal renklendiricilere göre renk tonlarinin ve renk siddetlerinin kuvvetli olmasi, fakli pH seviyelerinde stabilitelerinin yüksek olmasi, uygulama kolayligi ve ucuzlugu gibi özelliklerinden dolayi gidalarda kullanimlari hizla artmis ve dogal renklendiricilere ilgi azalmistir.




2.GIDALARDA RENGIN ÖNEMI




Renk, isigin spektral dagilimindan meydana gelen görsel bir özelliktir.Dogal gidalarin renkleri içerdikleri çok çesitli kimyasal formlara sahip olan ve pigment olarak tanimlanan maddelerden kaynaklanmaktadir.Meyveler ve sebzeler gibi dogal kaynakli birçok ürün çesitli renklere sahip olup, çekicilikleri renkleri ile ilgilidir.Renk gidalarin duyusal özellikleri yönünden ele alindiginda, tüketici tercihi açisindan, gidanin çekiciliginde önemli bir rol oynamaktadir.Bir gida ile ilgili ilk izlenim görseldir ve gidanin tercih edilmesi onun renginin kabul veya red edilmesine baglidir.Konu ile ilgili olarak yapilan pek çok çalisma renk ile lezzet arasinda pozitif yönde bir iliski oldugunu ortaya koymustur.Duyusal açidan renk lezzet üzerinde bir beklenti yaratmaktadir.Bu konuda yapilan bir çalismada, egitilmis panelistlere sunulan beyaz renkli çikolata arimali ve kahverengi vanilya aromali dondurmalarin lezzetleri hemen hemen tüm panelistler tarafindan ters olarak algilanmis, beyaz renkli dondurmalar vanilyali, kahverengi dondurmalar çikolatali olarak degerlendirilmistir.


Günümüzde gelisen gida üretim teknolojileri dikkate alindiginda gidalar; isleme, depolama ve satisa sunma gibi çesitli asamalarda isi, isik, pH, oksijen gibi fiziksel ve kimyasal kosullara bagli olarak renk solmasi veya kaybina ugramaktadirlar.Ancak gida üreticileri gida isleme sirasinda ortaya çikan renk farkliliklarini ve kayiplarini karsilayarak gidanin orijinal rengini koruma, ürünün renk tekdüzeligini saglama, çekiciligini arttirma, gelistirilmis bir formulasyona bagli olarak üretilen renksiz veya az renkli gidalara (sekerleme, alkolsüz içecekler, karisim toz ürünler) renk kazandirma gibi amaçlarla renklendirici katki maddelerini ürünlerinde kullanma yoluna gitmektedirler.




3.RENKLENDIRICILERIN SINIFLANDIRILMASI




Çesitli sektörler dikkate alindiginda (gida, ilaç, kozmetik, kimya, tekstil vb.) herbir sektörün gereksiniminin karsilanmasi açisindan birçok renk maddesinin kullanildigi görülmektedir.Ancak bu renk maddeleri kimyasal yapilari, elde edilis kaynaklari, kullanilis özellikleri gib birçok kimyasal ve fiziksel faktörler ile birbirlerinden ayrilmaktadirlar.Gida sanayii açisindan da herbir gida ürününün yapisina bagli olarak gidalarin renklendirilmesi amaciyla kullanilacak renk maddelerinin özellikleri de degismektedir.Teknolojik uygulamalarda bir renklendiricinin gidalarda kullanimina izin verilmis olmasinin yanisira, hangi ürün için daha uygun kullanim özelligi göstereceginin de belirlenmesi gerekmektedir.Ayni ürün için farkli yapisal özelliklere sahip renklendirici maddeler kullanilabilmektedir.Renklendirici maddeler için verilen genel bir siniflandirmada bu maddeler elde edilis sekillerine göre dogal ve yapay renklendiriciler olmak üzere iki ana gruba ayrilmaktadir.Bununla birlikte bazi dogal kaynakli renklendiriciler yapay olarak da elde edilebilmektedir.Bu durumda bu maddeler “dogala özdes renklendirici” olarak ifade edilmektedirler.Renklendiriciler elde edilis sekillerine göre:


· Dogal renklendiriciler


· Yapay renklendiriciler


Olmak üzere iki temel grup altinda toplanabilmektedirler.




3.1.Dogal Renklendiriciler




Dogal renklendirici maddeler mikrobiyal, bitkisel, hayvansal ve mineral kaynaklardan elde edilen pigmentlerdir.Renk araliklari sinirli olan bu renk maddeleri genel olarak zayif bir stabilite ile zayif bir renklendirme gücüne sahiptirler, isi ve pH’tan etkilenirler.


Dogal renk maddelerinin birçok fiziksel ve kimyasal etkilere karsi (isi, isik, pH) stabilitelerinin düsük olmasi ve gidalarda kullanimlarinda çesitli problemler yasanmasina karsin, son yillarda yapilan arastirmalarda saglik üzerinde olumlu etkileri nedeniyle bu maddelerin kullanimlarinin arttigi gözlenmektedir.


Gidalarda dogal olarak olusan ve bu kaynaklardan elde edilen renk maddeleri farkli kimyasal yapilara sahip olmalari nedeniyle bir kismi suda çözünür nitelikte olup pek çogu ise suda çözünmemektedir.Bu durum dogal renk maddelerinin gida uygulamalarinda renk çesitliliginin sinirlanmasina neden olmaktadir.Organik esasli dogal renklendiricilerin yanisira mineral kaynakli bazi renklendiricilerin de bulunmasi nedeniyle, dogal renklendirici maddeler kimyasal yapilarina göre organik ve inorganik olarak siniflandirilmaktadir.




3.1.1.Organik Dogal Renklandiriciler




Anatto: Güney Amerika, Dogu Afrika ve Hindistan’da yetisen Bixa orellana L. Agacinin tohumlarindan elde edilen ve turuncu-sari renkli yagda çözünen dogal bir renklendiricidir.


Antosiyaninler: Pek çok meyve, sebze ve çiçeklerin mavi, kirmizi ve mor renklerinden sorumlu olan polifenolik bilesiklerdir.Antosiyaninler sebze ve meyvelerin sülfitlenmis su, asitlendirilmis su, karbondioksit, metanol veya etanol ile ekstraksiyonuyla elde dilirler.Bu bilesiklerin renkleri pH’ya bagli olarak degismekte olup, asidik ortamda kirmizi, nötral ortamda mor ve bazik ortamda mavi renk verirler.Alkali© kosullarda oldukça kararsizdirlar.Suda çözünürler, sivi veya toz halinde bulunmaktadirlar.


Bitkisel Karbon: Bitkisel materyalin tamamen karbonizasyonu sonucu ve çok ince toz halinde ögütülmesiyle üretilmektedir.Siyah toz seklinde isi ve isiga karsi çok stabil yapili bir renklendiricidir.


Kantaksantin: Koyu menekse renginde kristaller veya kristalin toz halinde bulunur.Oksijene ve isiga karsi duyarlidir, bu nedenle isiya dirençli ambalajlarda inert gaz altinda korunmasi gerekmektedir.


Sade Karamel: Yüksek sicakliklarda isitilan karbonhidretlerin karamelizasyonu sonucunda olusan, koyu kahverengiden siyaha kadar renk veren bir maddedir.Sivi veya kati formlarda bulunur.Suda çözünür.


Kostik Sülfit Karamel: Karbonhidratlarin amonyum bilesikleri varliginda kontrollü isil islemiyle elde edilmektedir.Koyu kahverengiden siyaha dogru sivi veya kati formlarda bulunmaktadir.


Amonyum Karamel: Karbonhidratlarin amonyum bilesikleri varliginda kontrollü isil islemiyle elde edilmektedir.Koyu kahverengiden siyaha kadar olan renklerde sivi veya kati formlarda bulunmaktadir.


Karotenler: Anatto, havuç, palmyagi gibi karaton içeren çesitli bitkisel kaynaklardan ve yenilebilir yaglardan ekstraksiyonla elde edilirler.


Klorofiller: Çimen, isirganotu gibi çesitli bitkilerden ekstraksiyonla elde edilen yagda çözünen pigmentlerdir.Mg içerigine bagli olarak zeytin yesilinden koyu yesile kadar degisen renk tonlarinda bulunurlar.




3.1.2.Inorganik Dogal Renklendiriciler




Alüminyum Tozu: Çok ince bölünmüs alüminyum partiküllerinden olusmaktadir.Gümüsümsü gri renkte toz seklinde bulunur.Suda ve organik çözücülerde çözünmemekte, seyreltik hidroklorik asitte çözünmektedir.


Altin: Altinin kendine has renginde, toz veya çok küçük yapraklar halinde bulunmaktadir.


Demir Oksitler: Sari, kirmizi, kahverengi veya siyah renkte toz halinde bulunan bu maddeler suda ve organik çözücülerde çözünmeyip, konsantre mineral asitlerde çözünmektedirler.Isi ve isiga karsi stabiliteleri yüksektir.


Gümüs: Gümüsün tipik renginde toz veya çok küçük yapraklar halinde bulunmaktadir.


Titanyum Dioksit: Beyaz renkte toz halde bulunmaktadir.Suda ve organik çözücülerde çözünmez.Isi ve isik stabilitesi yüksektir.


Kalsiyum Karbonat: Dogada kireç tasi, tebesir ve mermer olarak yaygin bir sekilde bulunmaktadir.Opak beyaz bir görünüs verir, tatsiz ve kokusuzdur.Suda ve alkolde pratik olarak çözünür olmayip, seyreltik asetik asit, seyreltik hidroflorik asit ve seyreltik nitrik asitte köpürerek çözünmektedir.




3.2.Yapay Renklendiriciler




Yapay renklendiriciler, kimyasal yapilari itibariyla dogada bulunmayan ancak kimyasal sentez yoluyla üretilebilen renk maddeleridir.Hemen hemen hepsinin sentezinde baslangiç materyali olarak kömür kullanilir.


Dogal renklendiricilerle karsilastirildiginda yapay renklendiricilerin; renk verme güçleri, renk araliklari, stabiliteleri, kullanim kolayliklari ve fiyat uygunluklari gibi faktörler açisindan üstünlük sagladiklari gözlenmektedir.Yapay gida renklendiricilerinin gida isleme kosullarina karsi stabilitelerinin yüksek olmasina karsin, bu renklendiricilerin stabiliteleri, renklendiricinin kullanildigi ortama, renklendiricinin konsantrasyonuna, kullanilan çesitli gida katki maddelerinin konsantrasyonuna, sicaklik, süre gibi çesitli faktörlere baglidir.Bu faktörler herbir renklendirici için farklilik göstermektedir ve bu nedenle kullanilacak renklendiricinin seçimiönem kazanmaktadir.


Yapay renklendiriciler çok yüksek oranlarda suda çözünme özelligine sahiptirler.Pek çogu isiya, isiga, asitlere, alkalilere ve koruyucu maddelere karsi stabildirler ve bu nedenle raf ömürleri de oldukça uzundur.Birçok farkli formda yapay renklendirici üretilebilmesi nedeniyle bu maddelerin renk tonu araliklari genistir ve renklendirme güçleri yüksektir.


Yapay renklendiricilerin siniflandirilmasinda kimyasal özellikleri açisindan çözünürlük özellikleri önem kazanmaktadir.Yapay renklendiriciler çözünürlüklerine göre:




Suda çözünenler

Yagda çözünenler

Lake renklendiriciler[/list]

olmak üzere üç grupta toplanmaktadir.




3.2.1.Gidalarda Kullanilan Suda Çözünen Yapay Renklendiriciler




Alura Red AC: Koyu kirmizi renkte toz veya granül halde bulunmaktadir.Suda çözünür nitelikte olan bu madde, etanolde çözünmemektedir.


Amarant: Kirmizimsi kahverengi/koyu kirmizimsi kahverengi toz veya granül halde bulunmaktadir.Suda çözünür nitelikte olan bu madde, etanolde çok az çözünmektedir.


Azorubin: Kirmizi renkte toz veya granül halde bulunmaktadir.Suda çözünür nitelikte olan bu madde, etanolde çok az çözünmektedir.


Brilliant Black BN: Siyah renkte toz veya granül halde bulunmaktadir.Suda çözünür nitelikte olan bu madde, etanolde çok az çözünmektedir.


Brilliant Blue FCF: Mavi renkte toz veya granüller halinde bulunmaktadir.Suda çözünür nitelikte olan bu madde, etanolde az çözünmektedir.


Brown HT: Kahverengi toz veya granüller halinde bulunmaktadir.Suda çözünür nitelikte olan bu madde, etanolde çözünmemektedir.


Eritrosin: Kirmizi renkte toz veya granüller halinde bulunmaktadir.Suda ve etanolde çözünmektedir.


Green S: Koyu yesil renkte toz veya granüller halinde bulunmaktadir.Suda çözünür nitelikte olan bu madde, etanolde az çözünmektedir.


Indigatin: Mavi renkte toz veya granüller halinde bulunmaktadir.Suda çözünür nitelikte olan bu madde, etanolde çok az çözünmektedir.


Kinolin Sarisi: Sari renkte toz veya granüller halinde bulunmaktadir. Suda çözünür nitelikte bulunan bu madde , etanolde çok az çözünmektedir.


Litolrubin BK: Kirmizi renkte toz halde bulunmaktadir. Sicak suda (90oC) az çözünmekte soguk suda ve etanolde çözünmemektedir.


Patent Blue V : Mavi renkte toz veya granül halinde bulunmaktadir. Suda çözünür nitelikte olan bu madde, etanolde az çözünmektedir.


Ponso 4R: Kirmizimsi toz veya granüller halinde bulumaktadir.Suda çözünür nitelikte olan bu madde ,etanolde çok az çözünmektedir.


Red 2G: Kirmizi renkte toz veya granüller halinde bulunmaktadir. Suda çözünür nitelikte olan bu madde etanolde çok az çözünmektedir.


Sunset Yellow FCF: Turuncu-kirmizi renkte toz veya granüller halinde buluinmaktadir. Suda çözünür nitelikteki bu madde etanolde çok az çözünmektedir.


Tartrazin: Açik turuncu renkte toz veya granüller halinde bulunmaktadir. Suda çözünür nitelikte olan bu madde etanolde çok az çözünmektedir.




3.2.2.Yagda Çözünen Yapay Renklndiriciler




Yagda veya organik çözücülerde çözünen yapay renklendiriciler,suda çözünen renklendiricilerde oldugu gibi tuz formu olusturabilen gruplar içermedikleri için suda çözünmezler. Bu grup renklendiricilerin toksik özellikleri nedeniyle gidalarin renklendirilmesi amaci ile kullanimlarina izin verilmemektedir.




3.3.3.Lake Renklendiriciler




Suda çözünen yapay renklendirici maddelerin genellikle alüminyum oksit üzerine alüminyum klorür ilavesi ile alüminyum tuzu olarak çöktürülmeleri yolu ile elde edilen suda çözünmeyen pigmentlerdir.


Lake renklendiricilerin renk tonlari,dagilabilirlikleri, renklendirme güçleri, partikül büyüklükleri gibi özelliklere söz konusu renklendiricilerin hazirlanma kosullarina bagli olarak degisebilmektedir. Lake renklendiriciler stabiliteleri açisindan en iyi uygulama özelliklerini pH 3,5-9,5 arasinda göstermektedirler. Kuvvetli asidik veya bazik kosullarda renklendirici- alüminyum baginin yikima ugramasi nedeniyle bu kosullarda kullanimlari uygun olmamaktadir.




Lake renklendiriciler ;




Suyun bulunmasinin istenmedigi,yag esasli karisimlarin renklendirilmesinde(kek,bisküvi,dolgu maddeleri,salata soslari ,esnek gidalar)

Sekerlemelerde;seker kristallerinin ,donmus sekerlerin ve film kapli tatlilarin renklendirilmesinde,

Sekerleme sanayiinde ve farmakolojik endüstride * tabletlerin renklendirilmesinde

Isiga bagli olarak renk solmasinin meydana geldigi veya isi stabilitesinin arttirilmasinin istendigi durumlarda

Kuru görünümün önemli oldugu toz içecekler,tatlilar,çorbalar ve baharat karisimalari gibi ürünlerin renklendirilmesinde

Plastik paketleme materyallerinin ,mürekkep ve metal kaplar için iç lakelerin renklendirilmesinde kullanilmaktadir.[/list]



4.RENKLENDIRICILERIN GIDALARDA KULLANIM ALANLARI




Alkolsüz Içecekler: Alkolsüz içeceklerde kullanilan renklendiricilerin isik stabilitelerinin iyi olmasi ve asidik ortama, koruyucu maddelere ve lezzet verici maddelere karsi da iyi bir stabilite göstermeleri gerekmektedir. Askorbik asit,içeceklere vitamin aktivitesi ve antioksidan özelliginden dolayi katilmakla birlikte,kimyasal tepkimeler sonucu özellikle yapay renklendiricilerde,renkte açilmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle askorbik asidin kullanildigi durumlarda dogal renklendiricilerin katilmasi önerilmektedir. Içeceklerde, askorbik asidin renklendiriciler üzerindeki etkisini engellemek için etilen diamin tetra asetik asit(EDTA) kullanimi belirli bir düzeye kadar etkili olmakla birlikte bu etkinin tamamen giderilmesi açisindan yeterli olmamaktadir. Karmoisin,amarant,allura Red AC,Sunset Yellow FCF ve tartrazin alkolsüz içeceklerde * kullanilan yapay renklendiriciler olup,ponso 4R,brown HT,brilliant Blue FCF,Green S, kinolin sarisi ve indigo karmin gibi diger renklendiricilerde kullanilmaktadir,meyva aromali pek çok içecekte de yapay renklendiriciler kullanilirken,kola ve biralar karamel ile renklendirilmektedir.




Firin ürünleri: Renklendiriciler; hamur ürünlerinde,bisküvilerde,kek kremalarinda ve kaplamalarda yaygin bir sekilde kullanilmaktadir. Hamurlarin yüksek nem içerigi nedeniyle renklendirici katilmasinda çok fazla problem ortaya çikmamaktadir. Ancak istenilen renk tonunun elde edilmesi çogu kez problem olabilmektedir. Bu durum özellikle koyu renkli çikolata eldesi için geçerli olup yapay renklendiricilerin tek basina katilimlari fazla miktarda renklendirici kullanimina yol açmakta,bu nedenle de bu gibi ürünlerde yapay renklendiricilerin dogal renklendircilerle kombinasyonu önerilmektedir. Karamel,çavdar ekmeginin renklendirilmesinde yaygin bir sekilde kullanilmaktadir. Kekler,bisküviler,gofretler ve hububat ürünlerinde oldugu gibi,renklendiricilerin pisirme sirasindaki yüksek sicakliklara (250oC), karbondioksite ve bazi durumlarda Alkali© kabartma tozlarina karsi renk stabilitelerinin yüksek olmasi gerekmektedir. Bu özelliklere uygun olarak ponso 4R ,Allura Red AC,Sunset Yellow FCF, Tartrazin ve Brown HT firinlanmis ürünlerde en * kullanilan yapay renklendiricilerdir.




Süt ürünleri: Süt bazli ürünlerde kullanilan renklendiricilerin pastörizasyon sicakliklarina ve isiga karsi stabilitelerinin yüksek olmasi gerekmektedir. Karmoisin,Ponso 4R,Amarant,Allura Red AC,Sunset Yellow FCF,Tartrazin,Eritrosin ve Indigo Karmin süt ürünlerinde * olarak kullanilan yapay renklendiricilerdir. Dondurmalarda renklendiriciler sivi formunda pastörizasyondan hemen sonra katilmaktadirlar. Hemen hemen tüm dondurma çesitlerinde yapay renklendiriciler kullanilmaktadir. Dondurmalarda dogal renklendiricilerden Anattonun kullanildigida bildirilmektedir. Dondurma külahlari da çogunlukla yapay renklendiricilerle renklendirilmekte ve genellikle Tartrazin ve Sunset Yellow FCF yi içeren renk karisimlari kullanilmaktadir. Peynirlerde ise yapay renklendiriciler yeterince stabil olmadiklarindan Anatto ve β-Karoten gibi dogal renklendiriciler tercih edilmektedir.Bazi peynir kaplamalarinda , buz kremlerde,süt içeren bazi soslarda ve meyveli yogurtlarda lake renklendiricilerin kullanimi önerilmektedir.




Sekerleme ürünleri: Oldukça genis bir renk araligina sahip olan sekerleme ürünlerinin renklendirilmesinde kullanilan renklendiricilerin sekerin kaynama sicakliklarina (150oC), lezzet verici maddelere,seker ve glikoz gruplarindaki SO2 konsantrasyonuna karsi stabil olmalari gerekmektedir. Karmoisin,Ponso 4R,Amarant,Allura Red AC,Sunset Yellow FCF ve tartrazin en çok kullanilan yapay renklendiricilerdir. Üretim sirasinda ulasilan yüksek sicakliklar renkte solma ve donuklasmaya neden oldugundan,renklendiricilerin mümkün oldugunca islemin son asamalarinda katilmalari gerekemektedir. Bu nedenle renklendiricinin seker suruplarindaki çözünürlügüde yüksek olmalidir. Katilan renklendirici maddenin orani istenilen renk tonuna bagli olup asiri renklendirici kullanimi çekici olmayan donuk renklere neden olmaktadir. Çikletlerde,bonbon tipi sekerli tablet ve drajelerde yapay renklendiricilerin agizda renk birakmalari nedeni ile, bu tip ürünlerde lake renklendiricilerin kullanimi önerilmektedir.




Kuru-karisim ürünleri: Kuru toz içecekler,tatlilar,krema tozu,çorbalar ve soslarda yüksek çözünürlüge sahip ,isiga dayanikli renklendiricilerin kullanilmalari gerekmektedir. Bu tip gidalarda kullanilan renklendirici madde orta dereceli isisal islemlere karsida stabil olmalidir. Karmoisin,Ponso 4R ,Amarant,Allura Red AC,Sunset Yellow FCF ve Tartrazin en * kullanilan yapay renklendiricilerdir. Bu tip ürünlerde maksimum rengi elde etmek için renklendirici maddenin iyi bir sekilde çözündürülmesi gerekmektedir.




Et ve Balik ürünleri: Bu tip ürünlerde kullanilacak renklendiriciler elde edilecek ürünün islem kosullarina uygun olarak kullanilmalidir. Örnegin sosis eldesinde sosis hamuruna katilacak renklendiriciler koruyucu olarak katilan Bisülfit veya meta-Bisülfit formundaki kükürt dioksite karsi stabil olmalidir. Karmoisin,Ponso 4R,Red 2G,Allura Red AC,Tartrazin ve Eritrosin bu amaçla kullanilabilecek en uygun renklendiricileridir. Et ve balik hamurlari ise sterilizasyon sicakliklarina uygun stabiliteye sahip renklendiricilere ve parlak renklere gereksinim duyarlar. Red 2G,Sunset Yellow FCF,Brown HT,Green S ve Eritrosin bu amaç için en uygun renklendiriciler olarak gösterilmektedir.




Konserve meyva ve sebzeler: Konserve edilerek üretilen gidalarda kullanilacak renk maddelerinin yüksek sterilizasyon veya pisirme sicakliklarini ve asidik ortam kosullarina karsi dayanikli olmasi gerekmektedir. Konserve gidalardaki herhangi bir asidik bilesen metal kap üzerinde korozyon olusturarak renk stabilizesini bozan kosullarin olusmasina neden olabilmektedir. Karmoisin,Ponso 4R,Amarant,Allura Red AC,Sunset Yellow FCF,Red 2G ve indigo karmin konserve meyvelerde en çok kullanilan yapay renklendiricilerdir. Antosiyaninler,β-Karoten,Kosineal,Klorofil gibi dogal renklendiricilerde konserva meyve sebze ürünlerinde kullanilmaktadir.






SONUÇ


Gida boyalarinin yaygin olarak kullanimi mevcuttur. Dogal boyar maddelerin zararsiz oldugu kabul edilmesine karsilik,yapay olanlarin zararlari tartisma konusudur. Daha önceleri zararsiz oldugu kabul edilen bazi boyalarin modern inceleme yöntemleri ile zehirleyici etkilerinin anlasilmasi sonucu,pek çok ülkede bu maddelerin kullanimi yasaklanmistir. Gidalarda mümkün oldukça dogal boyar maddeleri kullanilmalidir.

**************************************************


bu bilgilerin yanısıra size yararı olacağını düşündüğüm word de tablo halinde hazırlanmış ''Gıda katkıları rehberi renkler'' konusunu içeren bir dökümanıda ekliyorum iyi çalışmalar

not : eğer bilgiler yeterli gelmezse belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım

http://rapidshare.com/files/129919284/GIDA_KATKILA...R.rar.html

şifre : www.turkboard.com




_________________
Bensin Artık Sen Vazgeçtim Kendimden ...
Ağlama Palyaço Makyajın Akar
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder MSNM Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
internetdoktoru



Kayıt: 28.09.2008
Üye No: 136,787
Offline




Tarih: 28 Eylül 2008, 10:33 Tek mesaj gösterimi3

 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
nuud



Kayıt: 26.10.2008
Üye No: 139,539
Offline




Tarih: 08 Kasım 2008, 11:40 Tek mesaj gösterimi4

"gıdalardaki doğal renk maddeleri" adı altında ödev sitelerinde bulunan 37 sayfalık ödevi arıyorum. yardımcı olabilir misiniz.
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder Cevap Gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa) [Bu başlıkta 4 mesaj bulunuyor] « Önceki başlıkSonraki başlık »


Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Bu foruma eklenti dosyaları gönderemezsiniz
Bu forumdaki dosyaları indiremezsiniz
TurkBoard çerezlerini temizle