Google insanı aptal yapar mı?
Yeni Başlık Gönder Cevap Gönder 1. sayfa (Toplam 2 sayfa) [Bu başlıkta 11 mesaj bulunuyor] « Önceki başlıkSonraki başlık »

Sayfa::  1
 Yazar  Mesaj
JiLda
Editör
Editör

Üye No: 71,805

Haber  Tek mesaj gösterimi Tek mesaj gösterimi Tarih: Cmt Tem 19, 2008 12:53 pm Mesaj: #1

Atlantic dergisinin dediği gibi google insanları düşünce tembeli yapar mı? Sorusu yeni tartışmalara konu oldu.

Google başta olmak üzere pek çok arama motoru istediğiniz bilgiyi tabii ki doğru ya da yanlış bir tıkla ayağınıza getiriyor. Zahmetsizce anında önümüze gelen bilgi hayatımızı kolaştırıyor; ancak uzmanlara göre bazı sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. Amerikalı gazeteci Clive Thompson’un dediği gibi bu durum ‘düşünceye büyük bir iyilik’ ama her iyiliğin de bir bedeli var. İşte bu bedeli!

Geçtiğimiz hafta Amerika’da yayımlanan Atlantic haber dergisi işte bu iyiliğin bedelini ‘Google bizi aptal mı yapıyor.’ başlığı ile kapağına taşıdı. Nicholas Carr’ın kaleme aldığı yazıya göre google, insanları düşünce tembelliğine itiyor. Bunu kendi hayatından örnekler vererek anlatan Carr, “Uzun yazıları okurken zihnimi toparlayamıyorum. 2-3 sayfadan sonra konsantrasyonumu yitiriyorum. Beynim laf dinlemez bir şekilde ağırdan almaya başlıyor.” diyerek açıklıyor. İnternet yazarı Bruce Friedman ise “Uzunca bir makaleyi okuma yeteneğimi tamamen kaybettim, webde birçok kaynaktan aynı anda birçok kısa pasajı tarıyorum. Artık Savaş ve Barış gibi kalın kitapları okuyamıyorum.” diyerek adeta Carr’ı destekliyor. University College London’daki akademisyenlerin yaptığı bir araştırma ise internetin ‘bilme’ye olan etkisi üzerine somut bir resim sunuyor. Araştırmaya göre popüler araştırma sitelerini ziyaret edenlerin çoğu bu siteleri bir tarama aktivitesi olarak kullanıyor. Bir kaynaktan diğerine zıplıyor ve hiçbir makalenin 2-3 sayfasından fazlasını okumuyor. Bu şekilde de okumanın yeni bir şekli ortaya çıkıyor: Online okuma. Bunda kişiler sadece başlıkları, içerikleri gösteren sayfaları ve özetleri hızlı bir şekilde tarıyorlar.

Dünyanın yeni yeni tartışmaya açtığı google ve arama motorları, bu dergide anlatıldığı gibi insanı gerçekten düşünce tembeli yapar mı? Ya da okuma, araştırma ve geliştirme alışkanlıklarını değiştirir mi? Konuyu bizim uzmanlarımızla görüştüğümüzde ortaya biraz farklı bir yaklaşım çıkıyor. Çünkü uzmanlara göre bizim ülkemizde hâlâ bilgi erişimi kısıtlı ve okuma alışkanlığı zayıf denilebilecek bir noktada. Hal böyle iken arama motorları düşünce tembelliğinden çok çalışkanlığa götürebilecek bir tablo çıkarıyor karşımıza. Google, google scholar (akademik çalışmalara erişilebiliyor) ve Wikipedia (online ansiklopedi) gibi arama motorlarıyla kütüphanelerde bile bulunamayan bilgiler bir tıkla anında karşınıza çıkıyor. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Klinik Şefi Doç. Dr. Kemal Sayar’a göre burada mesele google değil, onu kullanma biçimimiz. Şayet google’ı kullanmayı bilirsek aradığımız bilgiyle ilgili asıl kaynaklara ve referanslara kolaylıkla ulaşabiliriz. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Verimli’ye göre arama motorları düşünsel bazda tembelleştirmez; ama yanlış bilgiye ulaştırabilir. Onun için interneti kullanan kişilerin uyanık olması ve bilginin doğruluğunu test etmesi gerekir. Prof. Dr. Kerem Doksat ise ‘Psikiyatri profesörü olmama rağmen müracaat ettiğim başlıca iki kaynağım var. Bunlardan biri pubmed (tıbbi makalelerin yayımlandığı bir internet sitesi), diğeri ise google.’ diyerek arama motorlarının düşünce tembelliği yaptığı tezine katılmıyor.

Sonuç olarak bizim uzmanlar arama motorlarının bilgiye ulaşma hızını ziyadesiyle artırdığı için bunun kötü sonuçlar doğuracağına pek inanmıyor. Ama yine de ‘google’dan her öğrendiğiniz bilgiye inanmayın, mutlaka daha ileri kaynaklardan tarayın’ mesajını veriyorlar.

Zaman/Haber3

Geyik Takımı

Üye No: 118,574

Tek mesaj gösterimi Tek mesaj gösterimi Tarih: Cmt Tem 19, 2008 2:27 pm Mesaj: #2

yapar yapar Hıhı yakaladım

Ana gibi yar, ÖSS gibi sınav olmaz!
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder MSNM Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
iceCREAMusCREAM
ben acı satın alırım

Üye No: 101,557

Uyarı : 1

Tek mesaj gösterimi Tek mesaj gösterimi Tarih: Cmt Tem 19, 2008 5:11 pm Mesaj: #3

Sonuç olarak bizim uzmanlar arama motorlarının bilgiye ulaşma hızını ziyadesiyle artırdığı için bunun kötü sonuçlar doğuracağına pek inanmıyor. Ama yine de ‘google’dan her öğrendiğiniz bilgiye inanmayın, mutlaka daha ileri kaynaklardan tarayın’ mesajını veriyorlar.

Bence de Hıhı .Önemli kurumlara duyurulur.

Sadece google değil başka arama sitelerinden de yararlanın.

... Heyyy yaa ...

Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSNM Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
suursuz
>>>Şuursuz<<<

Üye No: 116,658

Tek mesaj gösterimi Tek mesaj gösterimi Tarih: Sal Tem 22, 2008 7:29 am Mesaj: #4

aramayı bilmekten bahsedilmiş yazıda oysa google ı kullanan bir çok insanın aramayı bilmediğini hepimiz biliyoruz bununla ilgili yazıları hepimiz okuduk gördük. hepsine inanmayın denilmiş başka kaynaklarda tarayın denilmiş anacak ben istediğini doğru veya yanlış bulan birinin bunu tekrar başka bir yerden taradığını sanmıyorum ve bu durumda yabancı yazarların dediği noktaya yani düşünce tembelliğine sebep olacak bir olgudur ...

Sarıyerli
BeyazMartı

Üye No: 72,006

Tek mesaj gösterimi Tek mesaj gösterimi Tarih: Sal Tem 22, 2008 2:19 pm Mesaj: #5

sadece google mı ?
bukunduğumuz çağda hersey dijital elektronik olmuş bu da bizi hem aptal yapıyor hem hantal yapıyor... en basiti 2 basamaklı sayıları çarpmak için hesap makinesi kullanmak yada yürüyen merdivenler veya bantlar...bana msn yoluyla bişe sorsalar bana neden soruyorsun google amcaya sor o daha iyi anlatır derim hep hahahahaha
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder MSNM Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
cartman666
ETAP HAYVANI

Üye No: 75,730
Gizli

Tek mesaj gösterimi Tek mesaj gösterimi Tarih: Sal Tem 22, 2008 2:26 pm Mesaj: #6

uzun makaleleri okuyamamlarını google ve türevi olan arama motorlarına bağlamaları bana saçma geldi ...
evet google sayesinde istediğimiz bilgiye çok kolay ve hızlı ulaşabiliyoruz ama bu bizim düşünce tembeli olmamızı sağlamaz sadece biraz daha hızlandırır bu süreci

Üye No: 130,469

Tek mesaj gösterimi Tek mesaj gösterimi Tarih: Sal Tem 22, 2008 2:32 pm Mesaj: #7

yaparrr yaparrrrrr
 Kullanıcı bilgilerini göster Özel mesaj gönder Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön 
_Azad_
Bir Şuh-i Sitemkar..
TurkBoard Fan

Üye No: 32,435

Tek mesaj gösterimi Tek mesaj gösterimi Tarih: Sal Tem 22, 2008 3:02 pm Mesaj: #8

Gogıl bu...
İnsanı vezir de yapar rezil de...
Neden aptal yapmasın ki???

Sevdim seveli terk edemem hayr ile şerde...
__osiris__
asla vazgeçme...

Üye No: 60,091

Uyarı : 1

Tek mesaj gösterimi Tek mesaj gösterimi Tarih: Sal Tem 22, 2008 7:31 pm Mesaj: #9

Düşünce tembeli yaparmı bilinmez ama her zaman Google'a güvenmenin çok yanlış sonuçlar doğuracağı bir gerçek. Hıhı

denysmaral
Deniz

Üye No: 68,906

Tek mesaj gösterimi Tek mesaj gösterimi Tarih: Sal Tem 22, 2008 8:11 pm Mesaj: #10

Yapar,yapar Punky

Yeni Başlık Gönder Cevap Gönder 1. sayfa (Toplam 2 sayfa) [Bu başlıkta 11 mesaj bulunuyor]
Sayfa::  1
« Önceki başlıkSonraki başlık »

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Bu foruma eklenti dosyaları gönderemezsiniz
Bu forumdaki dosyaları indiremezsiniz
TurkBoard çerezlerini temizle  
eXTReMe Tracker